Film Operatie Blackcock te zien in Buchten en op NPO2

Print
Film Operatie Blackcock te zien in Buchten en op NPO2

Afbeelding: archief De Limburger

Buchten / Montfort -

Buchten werd op 20 september 1944 bevrijd. In het kader van Limburg 75 jaar bevrijd wordt op vrijdag 20 september, exact 75 jaar later, de film Operatie Blackcock, over de bevrijding door de Engelsen van de Roerdriehoek, vertoond.

Het beeldmateriaal voor deze 50 minuten durende film werd in 2015 door de filmmaker Paul Cuijpers aangekocht bij het Imperial War Museum in Londen. Beelden uit deze film, welke betrekking hebben op de verwoesting in Montfort, zijn tevens te zien op NPO2 op zaterdag 14 september om 21.07 uur.

Cameramensen van drie Engelse divisies die de Roerstreek hebben bevrijd maakten deze opnames van 16 tot 25 januari 1945, bijna vier maanden na de bevrijding van Buchten. Met de documentaire De Vertraging die de hoofdfilm voorafgaat wordt via uniek beeldmateriaal uitgelegd waarom het bijna vier maanden duurde alvorens de Operatie Blackcock van start kon gaan.

De film is voor iedereen vrij toegankelijk en begint om 19.30 uur in het gemeenschapshuis van Buchten. Het reserveren van een plek wordt aangeraden en kan via www.bronnerhof.nl/content/filmavond-buchten.