Man uit Beek vrijgesproken van het niet doen van belastingaangifte

Print
Man uit Beek vrijgesproken van het niet doen van belastingaangifte

Afbeelding: ANP XTRA

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Een man uit Beek is in hoger beroep vrijgesproken van het niet doen van zijn belastingaangifte. In de tenlastelegging stond de verkeerde datum.

Bij een 61-jarige man uit Beek viel in februari 2016, zoals bij zo veel Nederlanders, de bekende blauwe brief op de mat. Daarin de uitnodiging om vóór 1 mei aangifte te doen van zijn inkomsten over het jaar 2015. De man liet niets van zich horen.

Deadline

In juni kreeg hij een herinneringsbrief om voor 1 juli alsnog aangifte te doen. Ook die datum liet hij verstrijken. Daarom kreeg hij eind juli een aanmaning om de aangifte uiterlijk 12 augustus in te dienen. Weer liet de Beekenaar de deadline passeren.

De man was al bekend bij de Belastingdienst: over 2011, 2012, 2013 en 2014 had hij al een boete gekregen voor het nalaten van aangifte doen. Daarom is in 2017 besloten de man strafrechtelijk te vervolgen. Bij een verhoor op het politiebureau in Maastricht verklaarde hij dat hij wist dat hij aangifte moest doen, maar dat hij daarvoor geen computer heeft.

Taakstraf

Voor het Openbaar Ministerie is de Beekenaar strafbaar. De politierechter in Limburg was het daar mee eens, die veroordeelde de man tot een taakstraf van zeventig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De Beekenaar ging daartegen in hoger beroep.

Bij het Gerechtshof in Den Bosch eiste het Openbaar Ministerie een taakstraf van zeventig uur. Het Hof ziet het echter anders. De man werd formeel verdacht van het niet doen van aangifte vóór 1 mei 2016. In de tenlastelegging had volgens het Hof echter de datum moeten staan die in de aanmaning staat: 12 augustus 2016. Van het niet doen van aangifte is pas sprake als die datum is verstreken. Daarom is hij vrijgesproken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen