Lichaamstaal

VVD Venlo: cultuur hoeft niet te bezuinigen in 2020

Print
VVD Venlo: cultuur hoeft niet te bezuinigen in 2020

Venlose muziekverenigingen protesteerden vorig jaar tegen voorgenomen bezuinigingen met een concert op de Markt. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De VVD in Venlo heeft het sterke vermoeden dat de subsidiekorting van 2,5 procent in 2020 voor verenigingen en instellingen in de cultuur van de baan is.

VVD-fractieleider Marianne Steenmetz baseert zich op het antwoord van wethouder Marij Pollux (Cultuur, GroenLinks) alsmede de lichaamstaal van raadsleden van de coalitiepartijen.

Steenmetz wilde woensdagavond weten of de wethouder nog steeds van plan is om volgend jaar de kaasschaaf te hanteren. Zo niet, dan stond er minder druk op de ketel en kon de wethouder meer tijd nemen om in overleg met de verenigingen en instellingen nieuw cultuurbeleid en nieuwe subsidieregels op te stellen.

Opdracht

Pollux reageerde dat zij in het voorjaar de opdracht van de gemeenteraad had gekregen om ‘de cultuur’ in 2020 te sparen. Dat kon alleen als het bedrag dat bezuinigd moest worden (444.000 euro) elders vandaan gehaald kon worden. De wethouder benadrukte dat „we een opdracht van de gemeenteraad serieus nemen”. Of het gelukt was, meldde ze niet. „Daar komen we op terug bij de begroting.”

De begroting voor volgend jaar wordt binnenkort gepresenteerd. Dat wethouder Pollux geen winstwaarschuwing gaf, legde de VVD positief uit. Tevens zag Steenmetz een „triomfantelijke reactie” van raadsleden van de coalitiepartijen.

Bezuiniging

Pollux tekende aan dat een mogelijk intrekking van de aangekondigde bezuiniging losstaat van het voornemen om het cultuur- en subsidiebeleid aan te passen. Pollux zei dat ze de tijd neemt om dat zorgvuldig en in overleg met de verenigingen en instellingen te doen. Ze zijn allemaal uitgenodigd om hun wensen kenbaar te maken. Op 22 oktober ontvouwt de wethouder haar plannen, zodat de verenigingen en instellingen erop kunnen reageren.

„Gezien de politieke gevoeligheid” zal ze ook de gemeenteraad bij het proces betrekken. Met name het CDA uitte forse kritiek op de trage voortgang die Pollux in zijn ogen boekt. Daardoor verkeren instellingen en verenigingen onnodig lang in onzekerheid. Dat leidt ertoe dat ze teleurgesteld en lamgeslagen zijn, aldus CDA-fractievoorzitter Tom Verhaegh. Wethouder Pollux stelde dat ze de opdrachten uitvoert zoals die dit voorjaar aan haar gegeven zijn.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen