Nieuwe DVD in de serie ‘Weert zoals het was’

Print
Nieuwe DVD in de serie ‘Weert zoals het was’

Verkeersles aan de achterzijde van de school, circa 1922. Afbeelding: Math Ramakers

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

In de reeks ‘Slopen en Herbouwen’ uit de serie ‘Weert zoals het was’ verschijnt tijdens de Weerter kermis een nieuwe DVD over de geschiedenis van de Nijverheidsschool (de ‘Ambachtsschool’) aan de Jan van der Croonstraat. De DVD bevat unieke beelden vanaf het allereerste begin op 21 mei 1921, toen de eerste steen werd gelegd door Pieter van der Velden, tot aan de sloop.

Aan de hand van film- en fotomateriaal komen talloze onderwerpen aan bod. Producent Math Ramakers gaat uitgebreid in op de oorlogsjaren, toen enkele oud-leerlingen die lid waren van verzetsgroepen of van ondergrondse militaire organisaties, door de Duitsers werden opgepakt. Een aantal van hen is nooit meer teruggekeerd. Ook wordt er aandacht geschonken aan talloze leraren zoals Frans Coenders, die als leraar in 1924 les gaf in timmerberkwerking en later directeur werd. Diverse klassenfoto’s komen eveneens voorbij. Bijzonder zijn de foto’s van het ‘verkeersplein’ achter de school. Op dit ‘realistisch aangelegde plein’ kregen de leerlingen in de jaren ’20’ verkeerslessen. De DVD eindigt met de sloop van het schoolgebouw in 1991 om plaats te maken voor zorgcomplex Ververshof. In 1969 werd de nieuwe LTS aan de Thornstraat officieel geopend, de huidige vmbo school ‘Het Kwadrant’. De dvd duurt 40 minuten en bevat 130 nooit eerder vertoonde foto’s en filmpjes vanaf 1922. Het commentaar is in het Nederlands ingesproken door Jan Leenders en in het dialect door Frans Adriaens. Producent Math Ramakers heeft met deze DVD zijn tiende DVD over ‘Weert zoals het was’ geproduceerd. Eerder verschenen al producties over onder andere de Weerter binnenstad 1 en 2, de Bera tricotagefabriek, De IJzeren Man en de Weerter Kermis. In de serie ‘Slopen en Herbouwen’ is deze DVD over de Nijverheidsschool inmiddels de vierde aflevering.

In verband met de 10e uitgave staat Math Ramakers tijdens de Weerter kermis in een kraam op de hoek Maasstraat-Langstraat. In deze kraam zijn ook eerder uitgebrachte DVD’s in de serie ‘Weert zoals het was’ verkrijgbaar. De DVD ‘Slopen en herbouwen nr. 4’ is vanaf 3 oktober ook verkrijgbaar bij diverse lectuurshops.

Boek

In november verschijnt het boek ‘Weert binnen de singels; zoals het was én is 2019’. In meer dan 280 foto’s vertelt Math Ramakers hoe de stad in ruim een eeuw is veranderd. Tijdens de kermis kunnen belangstellenden intekenen voor dit boek.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen