Coöperatie Zuidenwind viert ‘Feest van de samenwerking’

Print
Coöperatie Zuidenwind viert ‘Feest van de samenwerking’

De molenwiek van Nordex 149 op productielocatie in Rostock Afbeelding: Coöperatie Zuidenwind

Heibloem -

Burgercoöperatie Zuidenwind houdt een ‘Feest van de samenwerking’, naar aanleiding van de overdracht van de aandelen Coöperwiek, de eerste burgerwindmolen in Limburg, aan Zuidenwind en de start van de bouw van twee nieuwe windmolens in windpark Heibloem. De feestelijkheden vinden plaats op zaterdag 14 september vanaf 13.00 uur, aan de Staldijk 1a in Heibloem.

Tijdens de ALV van Zuidenwind dragen de collega-coöperaties `De Windvogel` en `Meerwind` hun aandelen in de Coöperwiek over. In september 2015 ging de Coöperwiek, de eerste burgerwindmolen in Limburg, met hulp van De Windvogel en Meerwind stroom leveren. Nu is burgercoöperatie Zuidenwind sterk genoeg om alle aandelen Coöperwiek in eigen bezit te krijgen, zelf nieuwe molens te bouwen en op haar beurt andere coöperaties te steunen bij het ontwikkelen van burgerwindparken. Dit laatste gebeurt door de Zuidenwind academie, van waaruit concrete hulp wordt aangeboden aan andere coöperatieve initiatieven in Limburg en Brabant. Deze mijlpalen worden gevierd door na de ALV, op symbolische wijze middels de ‘aardbeienscheut-methode’, kennis en kapitaal van Zuidenwind aan andere initiatieven in de regio over te dragen. Als afronding hiervan volgt een ludieke windenergieperformance met de titel ‘Wek iets op!’

Burgercoöperatie Zuidenwind startte 12 augustus met de aanleg van de wegen en fundering voor de bouw van twee nieuwe windmolens, type Nordex 149, in windpark Heibloem. Beide molens samen produceren meer dan vier maal meer stroom dan de Coöperwiek, in totaal 21 miljoen kWh/jaar. Het transport van de wieken, met een lengte van 72 meter, vindt plaats in februari 2020, gedurende zes nachten vanuit Rostock naar Heibloem. De molens zijn dan naar schatting voorjaar 2020 gereed om aangesloten te worden op het elektriciteitsnet.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen