Verplicht afkoppelen regenwater Weert nog geen gelopen race

Print
 Verplicht afkoppelen regenwater Weert nog geen gelopen race

Delen van Weert kampen bij hevige regenval met wateroverlast. Afbeelding: archief Jeroen Kuit

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Het is nog niet zeker dat Weertenaren verplicht kunnen worden hun hemelwater af te koppelen van het riool.

Een aantal partijen in de gemeenteraad heeft vraagtekens bij het plan het afkoppelen in bepaalde delen van de stad te verplichten, zo bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de commissie Ruimte.

Een verplichting zou tegenstand op kunnen roepen, denken ze. Bovendien zou er ook een groep zijn die geen geld heeft voor de afkoppeling. Daar zou de gemeente dan iets voor moeten regelen. Sommige partijen zien meer heil in het motiveren van inwoners om het hemelwater vrijwillig af te koppelen. Daartoe zouden consulenten van de gemeente bij de bewoners op bezoek moeten gaan om hen te wijzen op de mogelijkheden.

Haalbaarheid

Volgens wethouder Martijn van den Heuvel gaat dat vrijwillige afkoppelen „vrij goed” nu de gemeente de procedure om daar geld voor te krijgen simpeler heeft gemaakt. „Maar als gemeente investeren we miljoenen om wateroverlast te voorkomen, dan mogen we van de inwoners ook iets terugvragen”, stelde hij woensdagavond. Hij gaf aan dat er wel eerst gekeken zou worden of afkoppelen haalbaar en betaalbaar zou zijn, voordat in een verplichting wordt doorgevoerd.

Hij benadrukte dat de gemeente nog geen plekken op het oog heeft, waar de afkoppeling verplicht zou worden. In nieuwbouwgebieden in Weert geldt deze verplichting nu al.

De gemeenteraad neemt in zijn vergadering van 25 september een besluit over het verplicht afkoppelen.