Ouders YouTuber Ties aangeslagen na arrestatie van hun zoon

Print

YouTubers vast in Amerika. Video: De Limburger

Linne / Boxmeer -

De ouders van YouTuber Ties Granzier (20) uit Linne zijn zeer aangeslagen door de arrestatie van hun zoon in de Verenigde Staten.

Ze hebben nog niets gehoord van Amerikaanse of Nederlandse instanties. ,,We weten niks. We moesten alles uit het nieuws horen”, vertelt vader Stefan Granzier. ,,We hopen snel meer informatie te krijgen.”

Vliegende schotels

Ties Granzier werd samen met collega-YouTuber Govert Sweep (21) uit Boxmeer gesnapt in een auto op de zogeheten Nevada National Security Site, een verboden militaire zone van de Amerikaanse luchtmacht. Ze waren al enkele kilometers ver in het gebied. Ze negeerden verbodsborden zodat ze een filmpje konden maken over de plek, Area 51. Al decennia gaan er geruchten dat daar vliegende schotels en buitenaardse wezens worden bewaard.

Lees ook: YouTubers Govert en Ties riskeren 6 maanden cel na arrestatie op verboden locatie Amerikaanse luchtmacht

Thomas Scherpenzeel, de manager van Ties, heeft ook nog geen informatie. „Voor de ouders is dit verschrikkelijk, dat je kind in de cel zit en je op geen enkele manier contact kan krijgen. Het dichtstbijzijnde Nederlandse consulaat zit in San Francisco en daar is het nu midden in de nacht. We kunnen dus niemand bereiken. Er is contact met Buitenlandse Zaken, maar ook zij lopen tegen het probleem aan dat het daar midden in de nacht is.”

Interview

In een interview met een lokaal tv-station zegt Govert Sweep dat de twee geen kwade bedoelingen hadden. Ze zagen dat er meer verkeer was op de weg naar het gebied, en besloten ook die kant op te gaan. KNTV sprak met Sweep in het politiebureau via zijn smartphone.

Afreizen

Bij de familie Granzier zijn op dit moment nog geen concrete plannen om naar Nevada af te reizen. Eerst wordt verdere berichtgeving afgewacht. In het kader van het onderzoek wil de familie verder niks zeggen over de precieze reden van het bezoek van de jongens aan het zwaarbeveiligde gebied. Wel kan manager Scherpenzeel bevestigen dat de twee YouTubers elkaar kennen. Of het echt goede vrienden zijn, weet hij niet. „Het zijn in ieder geval geen vreemden van elkaar. Ze hebben ook al eerder samen video’s opgenomen.”

Lees ook: Baudet wil Nederlandse YouTubers terug laten halen na ‘ontzettend domme’ actie

Voor het zonder toestemming betreden van een militaire basis staat in de staat Nevada een maximale straf van zes maanden, een boete van 500 euro of allebei.

Ouders YouTuber Ties aangeslagen na arrestatie van hun zoon
Govert Sweep en Ties Granzier. Foto: AD/Nye County Sheriff’s Office

Stunts

De twee hebben allebei een YouTube-kanaal. Ties heeft onder meer een gamekanaal en eentje waarop hij stunts uithaalt. Govert bezoekt op zijn kanaal vooral verlaten of verboden plekken. Hij is een zogeheten ‘urban explorer’.

Afgelopen zomer probeerde hij bijvoorbeeld met succes een bewaakte legerbasis in Nederland te betreden. De basis is niet meer in gebruik, maar doet dienst als oefenterrein voor terreureenheden. In een eerder interview met De Gelderlander gaf Govert Sweet aan dat het hem niet alleen om entertainment gaat. „Ik kies plekken uit met een interessante geschiedenis. Mijn video’s zijn half documentaire, half horrorfilm.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen