Open Monumentendag in het teken van 75 jaar bevrijding

Print
Open Monumentendag in het teken van 75 jaar bevrijding

De slotgracht van kasteel Borgharen. Afbeelding: Johannes Timmermans Fotografie

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Maastricht / Itteren -

De landelijke Open Monumentendagen worden dit jaar in het weekend van 13, 14 en 15 september gehouden. Ook in Maastricht zijn verschillende monumenten gratis toegankelijk.

De Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van 75 jaar bevrijding van Maastricht. Tijdens de Open Monumentendag kan men een bezoek brengen aan gebouwen en memorabele plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

Er worden dit jaar veel thematische rondleidingen verzorgd door gidsen die verhalen uit de oorlog op plekken in de stad toelichten. Voor de meeste wandelingen dient men zich wel aan te melden via de weblink in het digitale programma: www.gemeentemaastricht.nl/openmonumentenweekend

75 jaar Bevrijding

Op 13, 14 en 15 september wordt een gevarieerd herdenkingsprogramma geboden. In het Centre Céramique loopt tot 15 september de expositie ‘Vrij’ en in het Regionaal Historisch Centrum Limburg aan de Pieterstraat worden oorlogsfilms vertoond. Ook het Schuilkeldermuseum aan het Goeman Borgesiusplantsoen is het hele weekend te bezichtigen. In samenwerking met Maastricht Underground en de vereniging Natuurmonumenten kan men een bezoek brengen aan de Schuilplaats in de Zonneberg en de Kunstbergplaats van de Pietersberg. Hier werden tijdens de WO II kunstschatten uit de Rijkscollecties bewaard, onder meer de Nachtwacht uit het Rijksmuseum. Ook in de groeve De Schark aan de Mergelweg worden op zondag 15 september verschillende rondleidingen verzorgd. Op 13 september wordt ’s avonds om 21.00 uur op het Koningsplein bij het Provinciaal Bevrijdingsmonument de openluchtvoorstelling ‘Liberation’ uitgevoerd. Op 14 september start om 15.00 uur in Wyck een parade met Amerikaanse veteranen, oude legervoertuigen en muziekkorpsen richting de Markt, waar vanaf 16 uur het Liberty-festival met verschillende bands, artiesten en muziekkorpsen plaatsvindt.

Buitengoed Geul Maas

In het Buitengoed Geul en Maas worden op zondag 15 september wandelingen, lezingen en evenementen op locatie georganiseerd. Zowel bij Villa Kruisdonk en Villa Kanjel wordt een gevarieerd programma geboden met rondleidingen door park en pand, een quiz voor de kinderen, een lezing door landschapsarchitect Barry Kerckhoffs over de geschiedenis van het park. Kasteel Vaeshartelt biedt een gevarieerd programma met een wandelingen, rondleiding, een proefdemonstratie over Europese honing, een activiteit rond de vlindertuin. Bij kasteel Borgharen kan men op zaterdag 14 september een wandeling door de drooggelegde gracht maken. Meer informatie staat op www.buitengoedgeulmaas.nl.

Het volledige programma(boekje) en een overzicht van alle rondleidingen staat op: www.gemeentemaastricht.nl/openmonumentenweekend