Aan tafel

Maak zelf deze heerlijke linzen-appelvlaai van oma Annie

Print
Maak zelf deze heerlijke linzen-appelvlaai van oma Annie

foto Laurens Eggen

Het is september, de maand van de appels. Heb je nog wat appels in je fruitschaal liggen? Bak er dan eens een linzenvlaai van. En nee, dat is echt niet zo moeilijk als het lijkt.

Fruitvlaai; het was de vlaai die bij ons thuis het vaakst werd gebakken. Met fruit uit eigen tuin (kersen, abrikozen en appels) was de vlaai niet alleen goedkoop, maar ook zo gemaakt. Vooral de linzenvlaai was populair, want waarom zou je het dikke, lekkere deeg alleen voor de bodem gebruiken?

Linzen-appeltaart

10-12 porties

Bereidingsduur: 90 minuten

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten

1 kilo geschilde appels

kristalsuiker

kaneel

citroensap

2 el banketbakkersroom

500 gr zelfrijzend bakmeel

250 gr gezouten roomboter op kamertemperatuur

250 gr lichtbruine basterdsuiker

3 eieren

2 pakjes vanillesuiker

paneermeel

Bereiding

Start met het bereiden van het deeg. Doe het zelfrijzend bakmeel, de roomboter, de basterdsuiker, twee eieren en de vanillesuiker in een beslagkom. Kneed alle ingrediënten met je handen door elkaar. Doe het deeg terug in de beslagkom en bedek de kom met plasticfolie. Zet de kom een uur in de koelkast.

Ga ondertussen aan de slag met de vulling van je vlaai. Snij de geschilde appels in stukjes en doe deze in een beslagkom. Doe naar behoefte kristalsuiker en kaneel bij de appelstukjes en meng dit alles goed door elkaar. Voeg ook citroensap (zo blijft de kleur van de appels mooi) en twee eetlepels banketbakkersroom (zo wordt het sap gebonden) toe. Zet de stukjes appel opzij.Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, vet een vlaaiplaat in met boter en bestuif de plaat met bloem. Het is handig wanneer de vlaaiplaat een losse bodem heeft, dat voorkomt dat je vlaai later breekt. Haal het deeg uit de koelkast en rol twee derde van het deeg uit op het aanrecht. Het deeg rolt moeilijk uit, maar met wat meel op de deegrol en het aanrecht moet het lukken.

Doe het deeg in de vorm. Het is niet erg als het je niet lukt om het deeg in één stuk in de vorm te leggen. Bestrooi het deeg met paneermeel en leg de appelstukjes erbovenop. Het paneermeel absorbeert het sap dat uit de appels komt. Rol als laatste het overige deeg uit. Leg dit deeg als een deksel bovenop de appels. Bestrijk de bovenkant van het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met kristalsuiker. Bak de vlaai in het midden van de oven in drie kwartier gaar. Een dag later is deze vlaai het lekkerst!

Kijk voor meer recepten van Annie Teeuwen (75) op delimburger.nl/recepten

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen