Aangepaste Stint mag nog niet de weg op

Print
Aangepaste Stint mag nog niet de weg op

De Stint staat nu aan de ketting. Afbeelding: ANP

Drie versies van een aangepaste Stint zijn niet bij de RDW door de keuring gekomen.

Daarom heeft de rijksdienst een negatief advies gegeven over deze modellen. Minister Van Nieuwenhuizen heeft daarop besloten de Stints niet terug te laten op de weg, laat ze de Tweede Kamer woensdagmiddag weten.

Van Nieuwenhuizen: ,,Dit besluit is aan de fabrikant bekendgemaakt. Hij heeft aangegeven dat hij voornemens is om op korte termijn een nieuwe aanvraag voor een verder aangepaste versie in te dienen.” Het kan nu weer enkele maanden duren voordat de Stint terug de weg op mag.

Volgens een brief van de RDW aan de fabrikant heeft het onderzoek aangetoond ‘dat men op de goede weg is’. Er zijn echter nog tien openstaande punten die eerst ingevuld moeten worden voordat het systeem voldoet. Ook zou de fabrikant hebben aangegeven zelf nog verbeteringen te willen aanbrengen die losstaan van de eisen.

Openstaande punten

De RDW noemt concreet als openstaande punten van één van de drie beoordeelde voertuigen dat de snelheid 20 km/uur bedraagt. De rijksdienst adviseert om de maximale constructiesnelheid te beperken tot 17 km/uur. Ook wordt geen verklaring gegeven voor de afwezigheid van beschermingsstructuren aan de voor- en achterzijde, of de afwezigheid van een systeem dat kantelen van het voertuig voorkomt.

Tot slot merkt de RDW op dat het aangeboden voertuig tien zitplaatsen heeft. De beleidsregel staat maximaal acht zitplaatsen toe. Dat komt ook in de definitieve regels te staan voor de Stint, die ergens volgend jaar ingaan. Maar tot die tijd is met de branche afgesproken dat er tijdelijk tien kinderen mogen worden vervoerd in de herziene Stint.

Lees ook: Onderzoek spoordrama Oss nog niet klaar: ‘Remmen van Stint deden het niet’