Meteoor schiet door dampkring: ‘Je kon hem heel goed zien’

Print
Meteoor schiet door dampkring: ‘Je kon hem heel goed zien’

Ter illustratie: Een meteoor brandt op in de atmosfeer. Afbeelding: EPA

Opnieuw is een meteoor door de dampkring geschoten. Vanuit grote delen van Nederland komen tal van reacties binnen van mensen die de felle meteoor hebben gezien.

Het verschijnsel werd veroorzaakt door een ruimterots die in onze dampkring kwam en daar verbrandde. De steen was waarschijnlijk ‘1 meter tot enkele meters’ in doorsnee, is de eerste indruk van Joost Hartman, voorzitter van de Werkgroep Meteoren. De steen moet in elk geval groot zijn geweest, want het lichtspoor in de hemel was zo fel dat het boven het zonlicht uitkwam.

De vuurbol was rond 14.50 uur te zien. Hij bevond zich boven het Duitse waddeneiland Langeoog, ten noordoosten van de provincie Groningen. De rots zal 50 tot 100 kilometer boven het oppervlak van de aarde zijn geweest toen hij verscheen. De werkgroep heeft zelfs meldingen gekregen vanuit Noord-Brabant, waar mensen het lichtspoor konden zien.

Het grootste deel van de rots is waarschijnlijk verbrand in de dampkring. Een brokstuk dat zo groot is als ‘een vuist of een voetbal’ is mogelijk in de Noordzee terechtgekomen.

Ook in Oost-Nederland werd de metoor gespot. Michael Thompson uit IJsselmuiden reed vanuit ‘s-Heerenbroek richting Zwolle toen hij de meteoor in de lucht zag. ,,Je kon hem heel goed zijn, met lichtsporen en al. Een goeie vier, vijf seconden was de meteoor wel zichtbaar.’’ De IJsselmuidenaar reed met de motor naar Zwolle en dacht in eerste instantie dat het in zijn helm om een reflectie van een medeweggebruiker ging. Pas later realiseerde hij zich dat het om een meteoor ging. Van een harde knal kreeg hij rond drieën niets mee.

Lees ook: Vuurbal gezien boven Noord-Limburg en andere delen van het land

Het is de tweede keer in een kwartaal dat een meteoor boven Nederland raast. Op 28 juni hoorden inwoners van Oost-Nederland een harde knal. Een familie uit Harderwijk filmde toen bij toeval de meteoriet. De meteoriet kwam volgens experts rondom Hasselt neer, maar die werd tot dusver nog niet gevonden.