Zeg het maar… Piet Notten

Piet Notten © privé

Buurtvereniging ’t Dörp uit Elsloo houdt iedere twee jaar het Aelser Vlaaje Fjés. Zondag 15 september is de vierde editie. Piet Notten is voorzitter van de Vlaaje Fjés-commissie.

Paul Dolhain

Hoe is het Aelser Vlaaje Fjés ontstaan?

„Het is ooit gestart als buurtfeest. Dan verzamelden we met de bewoners rondom de oude bakoven op het terrein van Kasteel Elsloo. In 2013 zijn we gestart met de huidige vorm waarin we de Dorpstraat en Op de Berg in zijn geheel betrekken bij het evenement. Het is sindsdien ook toegankelijk voor iedereen.”

Wordt de oude bakoven dan de straat in gereden?

„Helaas is de oven een paar jaar geleden bij noodweer beschadigd geraakt. Deze is inmiddels wel weer gerepareerd, maar we hebben een andere oven die ook op authentieke wijze functioneert. Bakkerij Dukers levert ons die dag alle spullen én de bakkers aan.”

Hoe laat wordt de oven aangestoken?

„Tussen 4 en 5 uur in de vroege ochtend. Dat gebeurt met takkenbossen. Er worden die dag rond de 250 vlaaien gebakken dus er moet vroeg gestart worden als om 11.00 uur de eerste mensen komen. De gehele dag door worden de vlaaien gebakken.”

En kunnen de aanwezigen ook proeven?

„Uiteraard. De vlaai is per stuk te proeven, maar kan ook mee naar huis worden genomen.”

Draait de hele dag enkel om vlaai?

„Er staan ook drie podia waar livemuziek wordt gespeeld van lokale muzikanten. Verder staan er ook kramen met ambachtelijk spullen en is het Open Monumentendag dus ook het Streekmuseum en de Slakmolen zijn te bezichtigen.”

Plus een onthulling van een wielermonument.

„Klopt. Dat gebeurt om 11.30 uur ter herinnering aan lokale helden als Sjefke Janssen en Jan Nolten. Henk Steevens zal het beeld onthullen.”