Geen interesse

Invoering nachttrein naar Venlo niet haalbaar

Print
Invoering nachttrein naar Venlo niet haalbaar

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De invoering van een nachttrein van de Randstad naar Venlo is niet haalbaar. Er is weinig interesse, waardoor de kosten hoog zijn. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeenteraad.

Er zijn simpelweg te weinig mensen die van zo’n voorziening gebruik willen maken, concludeert wethouder Erwin Boom van Venlo. Daarnaast heeft de gemeente het geld niet om de vereiste bijdrage te leveren.

Noord-Brabant

De gemeenteraad vroeg dit voorjaar aan het college om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Aanleiding waren pogingen van de provincie Limburg en gemeenten in Limburg en Brabant om aansluiting te vinden op het net van nachttreinen in de Randstad. Onderzoek leerde dat tot en met 2015 een nachttrein van de NS naar Noord-Brabant reed. Onder meer Eindhoven werd op donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht verbonden met de Randstad.

Dat kostte de provincie 700.000 euro per jaar en de steden elk 100.000 euro. Door tegenvallende reizigersaantallen en een aangekondigde verhoging van de bijdrage, ging in 2015 de stekker eruit. Er werd geprobeerd een busdienst op te zetten. Na een jaar was het einde oefening.

Carnaval

In Limburg rijden geen nachttreinen. De laatste aankomsttijd in Venlo van treinen vanuit de Randstad is 00.58 uur. Naar aanleiding van moties van Venlo, Roermond, Maastricht en Sittard-Geleen om nachttreinen te onderzoeken, heeft de provincie bekeken wat mogelijk is. Zowel in Nederland als in de euregio is de voorziening niet haalbaar vanwege de beperkte behoefte en de hoge kosten. Nachtelijk openbaar vervoer is wel mogelijk bij evenementen als carnaval en Vierdaagse. Daar wordt al gebruik van gemaakt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen