VieCuri en Laurentius starten borstexpertisecentrum

Print
VieCuri en Laurentius starten borstexpertisecentrum

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray -

De ziekenhuizen VieCuri in Venlo/Venray en Laurentius in Roermond gaan intensief samenwerken op het vlak van borstkankerzorg. Voor patiënten betekent dat kortere wachttijden en slimmere combinatiemogelijkheden van behandelingen.

De specialisten van beide ziekenhuizen gaan organisatorisch samen in één borstexpertiseteam. Zowel in Roermond als in Venlo blijven de huidige behandellocaties. In Roermond worden jaarlijks ongeveer 150 borstkankerpatiënten behandeld, in Venlo 250.

Met de samenwerking wordt het mogelijk alle onderzoeken op één dag af te ronden. Bovendien ontstaat de mogelijkheid op één dag en in één operatie én een tumor weg te halen én de borst te reconstrueren.

Het nieuwe Borstexpertisecentrum gaat werken met multidisciplinaire teams die bestaan uit een gespecialiseerde mammacareverpleegkundige, een chirurg-oncoloog, een medisch oncoloog, een radiotherapeut, een radioloog en een plastisch chirurg. Er is psychosociale en fysieke ondersteuning van psychologen en fysiotherapeuten.

Diagnose

Binnen één dag wordt de patiënt uitgebreid onderzocht, zijn er gesprekken met diverse deskundigen en volgt de uitslag. Bij een verdenking op kwaadaardigheid kan de patiënt dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag opnieuw terecht voor uitgebreider onderzoek en volgt de definitieve diagnose met een behandelvoorstel.

In mei maakte het Sint Jans Gasthuis Weert bekend ook een gespecialiseerd borstkankerbehandelcentrum na te streven. Het ziekenhuis onderhandelt met het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) om een vestiging in Weert te openen. Het Alexander Monro Ziekenhuis is het eerste gespecialiseerde landelijke ziekenhuis voor borstkankerzorg in Nederland.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen