Doorbraak na verdwijning vermiste oud-topman Philips: tweede verdachte opgepakt

Print
Doorbraak na verdwijning vermiste oud-topman Philips: tweede verdachte opgepakt

De politie in Nairobi heeft een tweede verdachte opgepakt die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning van Tob Cohen (69), oud-topman van Philips. De zus van Cohen die naar Kenia is afgereisd, reageert opgelucht; ,,Ik wist het. Ik wist het!’’

Het nieuws is donderdagmorgen bevestigd door politiebronnen rondom het onderzoek tegen echtgenote Sarah W.K. (52) van Tob Cohen. Zij werd twee weken geleden gearresteerd omdat de politie vermoedt dat ze bij de verdwijning is betrokken.

Doorbraak na verdwijning vermiste oud-topman Philips: tweede verdachte opgepakt
Tob Cohen. AD/Screenshot Worldgolfawards.com

De vrouw moet van de Keniaanse rechter psychisch worden onderzocht. Volgens plaatselijke media wil de rechter snel weten of Sarah W. K. in staat is een proces te volgen tegen haar vanwege de vermissing van haar man. De vrouw blijft ondertussen achter slot en grendel. Haar advocaat, Philip Murgor, betoogde dat ze het proces in vrijheid zou moeten afwachten. Maar de rechters achtten het risico dat de 52-jarige verdachte met bewijsmateriaal knoeit of getuigen beïnvloedt te groot. Ze wordt er al van verdacht dat twee personeelsleden door haar toedoen valse verklaringen in deze zaak hebben afgelegd.

Lees ook: Nederlandse politie naar Kenia in zaak vermiste oud-topman Philips

Enorme opsteker

De politie wil niet zeggen wie de tweede verdachte is die is opgepakt, maar het nieuws is een enorme opsteker voor zus Gabrie Cohen en haar echtgenoot Roy die naar Kenia zijn afgereisd om het proces tegen Sarah bij te wonen. Ze willen de onderste steen boven krijgen wat er met hun broer is gebeurd. ,,Dit is precies waarop we hebben gehoopt. We wachten al bijna twee maanden op een doorbraak maar nu we hier zijn lijkt alles op zijn plek te vallen. We hadden het niet beter kunnen timen.’’

Nu er opnieuw iemand is gearresteerd, houdt de familie er steeds meer rekening mee dat Tob niet meer leeft. Een gevoel dat de afgelopen weken alleen maar sterker is geworden. Sinds 20 juli heeft Cohen niets meer van zich laten horen. Vanaf het eerste moment rees bij de familie het sterke vermoeden dat echtgenote Sarah daarmee iets te maken moest hebben.

Lees ook: ‘Sporenonderzoek in villa vermiste oud-topman Philips is bullshit’

‘Vechtscheiding’

Sinds eind vorig jaar was de Keniaanse met Cohen in een ‘vechtscheiding’ beland. Volgens familie en vrienden was de liefde sinds hun huwelijk in 2007 al een jaar of vier bekoeld. Eind 2018 was de maat vol en startte Tob de echtscheidingsprocedure.

Doorbraak na verdwijning vermiste oud-topman Philips: tweede verdachte opgepakt
Foto van tweede verdachte. Foto: Archief AD

De Nederlander kwam er volgens zijn familie en vrienden achter dat zijn voormalige secretaresse hem wilde belazeren. Zo had ze zichzelf mede-eigenaar gemaakt van de luxe villa door zijn handtekening te vervalsen en zonder zijn medeweten zijn persoonsgegevens te misbruiken. Ook ontdekte hij, volgens zijn vrienden, dat Sarah geprotesteerd zou hebben tegen het Keniaans staatsburgerschap dat hij had aangevraagd. Met zijn geld zou ze een hotel laten bouwen in haar geboortedorp.

Verdwijning

Sarah W. K. ontkent tot nu toe elke betrokkenheid bij de verdwijning van haar echtgenoot. Cohen zou depressief zijn en een psychische aandoening hebben is haar uitleg voor zijn verdwijning. Op 20 juli zou hij volgens haar zijn weggegaan om medische hulp te zoeken in Thailand. Ze vermoedt dat hij in een ‘foute taxi’ is gestapt, verklaarde ze in een interview voordat ze werd gearresteerd.

De Keniaanse politie zoekt nog steeds uit wat er echt is gebeurd en krijgt daarbij hulp van Nederlandse politiemensen. Ook die zijn gisteren afgereisd en brengen vandaag een bezoek aan het Keniaanse team dat de zaak onderzoekt. ,,Er is al ontzettend veel werk verzet door collega’s, maar we hebben ze aangeboden om te kijken waar wij eventueel zouden kunnen helpen. Dat gaan we vandaag bespreken’’, zegt hoofdinspecteur Hans Maasdam van de Landelijke Eenheid.