Luc Winants wordt nieuwe burgemeester van Venray

Print
Luc Winants wordt nieuwe burgemeester van Venray

Luc Winants Afbeelding: Rob Oostwegel

Venray -

Luc Winants (55) wordt in januari 2020 de nieuwe burgemeester van Venray. Hij volgt burgemeester Hans Gilissen op die eerder dit jaar velen verraste door aan te kondigen te willen stoppen.

Winants is geen onbekende in de provincie. Hij was van 2012 tot 2018 burgemeester in Brunssum. Hier trad hij vorig jaar af, omdat hij geen deel wilde uitmaken van een college met de omstreden wethouder Jo Palmen. Volgens Winants kleefden aan diens benoeming te grote integriteitsrisico’s.

Daarvoor was hij wethouder en locoburgemeester in Maastricht en gemeenteraadslid in Sittard. Momenteel werkt de geboren Heerlenaar als ketenregisseur integratie vluchtelingen en woont hij in Maastricht.

Charismatisch

„Met Winants krijgt Venray een krachtige verbinder met ruime bestuurlijke ervaring”, verklaarde Toon Loonen, CDA-fractievoorzitter in Venray en voorzitter van de vertrouwenscommissie donderdagavond bij de bekendmaking van Winants als kandidaat voor de burgemeesterspost. „We zien in hem de krachtige verbinder waar we als gemeente naar op zoek waren. Hij is charismatisch, gemakkelijk benaderbaar en ook krachtig.”

Aangenaam verrast

Winants is in zijn nopjes met zijn voordracht. „Ik las kort voor de zomer het burgemeestersprofiel en de toekomstvisie van Venray en was eigenlijk meteen aangenaam verrast. Ik vind Venray een sociale en ambitieuze gemeente. Zeker ook op het gebied van economie en landbouw. Er wordt vaak minder goed over landbouw en veeteelt gesproken, maar in Venray wil ik de uitdaging mee aangaan om met innovaties te laten zien dat het niet alleen slecht is.”

Minister

De voordracht van Winants wordt nu aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming is pas definitief na ondertekening van het koninklijk besluit. De gemeenteraad gaat er vanuit dat Luc Winants begin januari 2020 kan worden geïnstalleerd.

Wissel

Winants volgt Hans Gilissen op die sinds eind 2009 de burgemeestersketting draagt. Gilissen kondigde eerder dit jaar tot verrassing van velen aan dat hij per 2020 te willen stoppen omdat het vak een steeds zwaardere wissel op zijn persoonlijke leven trekt. Hij kiest daarom voor een andere toekomst elders in het openbaar bestuur, een non-profitinstelling, onderzoeksinstituut of brancheorganisatie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen