YouTubers op borgtocht vrij na arrestatie bij Area 51

Print
YouTubers op borgtocht vrij na arrestatie bij Area 51

Govert Sweep (21) en Ties Granzier (20). Afbeelding: AFP

/ Linne -

De twee Nederlandse YouTubers die woensdag werden gearresteerd nadat zij de Amerikaanse legerbasis Area 51 probeerden binnen te dringen, zijn op borgtocht vrij.

De mannen moesten allebei 500 dollar betalen om de gevangenis te verlaten, maar moeten waarschijnlijk nog wel voor de rechter verschijnen, zo laat een medewerker van de rechtbank in Beatty weten.

Lees ook: Ouders YouTuber Ties aangeslagen na arrestatie van hun zoon

De vrijlating volgt kort op een statement van de lokale politie van Nye County. Zij bracht de arrestatie van Ties Granzier (20) uit Linne en Govert Sweep (21) bewust naar buiten om een punt te maken. ,,We willen dat mensen zich realiseren dat we geen grapje maken”, zegt agent David Boruchowitz.

Mysterieus

Er worden wel vaker mensen aangehouden rondom de mysterieuze legerbasis Area 51, maar de lokale politie is deze periode echter extra op haar hoede, laat Boruchowitz weten. Op 20 september staat een bestorming van de militaire basis gepland. Hoewel het lijkt te gaan om een uit de hand gelopen internetgrap, hebben op Facebook ruim een half miljoen mensen toegezegd aanwezig te zijn.

Lees ook: Video: Baudet wil YouTubers terug laten halen na ‘ontzettend domme’ actie in VS

,,Bij inschikkelijke mensen die vooral dom zijn geweest, gebruiken we weinig geweld”, vertelt hij. ,,Maar als mensen doorzetten en zich verzetten, is het gebruik van dodelijk geweld toegestaan.”

De twee Nederlanders vielen vooral in die eerste categorie van domoren, zo lijkt het. ,,Iedereen die verboden terrein betreedt rond een plek die van belang is voor de nationale veiligheid is zeker niet erg intelligent.”

Verboden toegang

De twee reisden afgelopen zondag af naar Amerika om een documentaire te maken over Area 51 toen zij werden gesnapt in hun huurauto op Nevada National Security Site in Nye County. Ze waren al enkele kilometers het terrein binnengedrongen, waar je zonder de juiste papieren niet mag komen.

Volgens de lokale politie verklaarden de twee bij hun aanhouding dat ze heel goed Engels begrepen, maar bewust de borden ‘do not enter’ en ‘no trespassing’ (verboden toegang) hadden genegeerd, omdat ze het terrein wilden verkennen.

Urban exploring

De twee jongens hebben allebei een YouTube-kanaal. Ties heeft onder meer een gamekanaal en eentje waarop hij stunts uithaalt. Govert bezoekt op zijn kanaal vooral verlaten of verboden plekken. Hij is een zogeheten ‘urban explorer’.

Afgelopen zomer probeerde hij bijvoorbeeld met succes een bewaakte legerbasis in Nederland te betreden. De basis is niet meer in gebruik, maar doet dienst als oefenterrein voor terreureenheden. In een eerder interview met De Gelderlander gaf de 21-jarige Govert aan dat het hem niet alleen om entertainment gaat. ,,Ik kies plekken uit met een interessante geschiedenis. Mijn video’s zijn half documentaire, half horrorfilm.”

Youtubers vast in Amerika. Video: De Limburger