Nieuwe boringen bij verzakking Erenstein, inspectie mijngang nog niet gelukt

Print
Nieuwe boringen bij verzakking Erenstein, inspectie mijngang nog niet gelukt

Bij kasteel Erenstein wordt geboord om de oorzaak van de verzakking te vinden. Afbeelding: Peter Trompetter

Kerkrade / Eygelshoven -

Er vinden opnieuw boringen plaats bij de verzakking in de tuin van kasteel Erenstein in Kerkrade. De gewenste inspectie van de onderliggende mijngang is nog altijd niet gelukt.

Inmiddels zijn op de locatie drie boringen uitgevoerd. De vierde is afgelopen week vastgelopen en gestaakt. „Nu is de boring opnieuw geplaatst, maar dan iets van plek verschoven”, laat de gemeente Kerkrade weten.

Camera-inspectie

Doel van de boringen is om de onderliggende mijngang te bereiken om vervolgens via het boorgat een camera-inspectie in de gang uit te voeren. Dit om informatie te verzamelen over diens toestand. „De eerste drie boringen hebben de mijngang aangeboord, maar telkens bleek deze zodanig met gesteente en zand gevuld dat een inspectie met de camera niet mogelijk was”, zegt de gemeente. „Met de nieuwe boring hopen we wel een inspectie te kunnen uitvoeren.”

In de tuin van het kasteel aan de Brughofweg ontstond eind juli een metersdiep gat. De gemeente schakelde daarop ingenieursbureau Heitfeld-Schetelig uit Aken in om onderzoek te doen naar de oorzaak. Zo’n twee weken later was er op exact dezelfde locatie een ‘nazakking’. Die was volgens Kerkrade veroorzaakt door de boorwerkzaamheden.

Steenkoolwinning

Al snel werd duidelijk dat er - zoals verwacht - een verband is met de voormalige mijnbouwactiviteiten ter plaatse. In de omgeving loopt een mijngang onder het groengebied, van waaruit steenkoolwinning van de Domaniale mijn heeft plaatsgevonden.

Volgens de gemeente is het carboongesteente boven de gang gebroken waardoor er een verbinding is ontstaan tussen de mijngang en boven op het carboon liggend zand. Onder invloed van water spoelt zand van de bovengrond naar de onderliggende mijngang. Met een verzakking aan het oppervlak tot gevolg.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen