Auteur Jac Linssen presenteert nieuw boek ‘Spelen in blessuretijd’

Print
Auteur Jac Linssen presenteert nieuw boek ‘Spelen in blessuretijd’

Achrijver Jac LInssen: 97 jaar en een goed verstand. Afbeelding: Noud van der Zee

Maasbracht -

Na een bewogen carrière als scheepsbouwer tekende auteur Jac Linssen uit Maasbracht streekgeschiedenis op in boeken als ‘Maasbracht tussen stoffige steenkool en schoongewassen grind’, ‘Het aandeel der generaties’ en ‘Driekwarteeuw Zuidwestenwind’. In zijn nieuwste boek ‘Spelen in blessuretijd’ beschrijft hij de haven van Maasbracht. Het boek wordt zaterdag 21 september gepresenteerd.

We spreken Jac Linssen in de Maaslandzaal van het Maas-Binnenvaartmuseum. Wat is de inhoud van het boek? Jac: „Het is een pikant boek. In de zin van: dat ik het niet eens was met de gang van zaken in de vroegere gemeente Maasbracht wat betreft regels en voorschriften en uitgifte van vergunningen. Een voorbeeld: Hoe de lokale overheid omging met de aanleg van de industriehaven in Maasbracht. Zeven jaar duurde het voordat die haven klaar was. Ik had het burgemeester Ewalds voorspeld. In die tijd had ik een nevenvestiging aan de Bunkerhaven. In een aantal columns heb ik beschreven, hoe het niet moest. Om zodoende Maasbracht een spiegel voor te houden, hoe het had dienen te gebeuren.”

„Een tijdlang ben ik met het schrijven van dit boek gestopt, omdat mijn vrouw overleden was. Dat duurde ongeveer een jaar. Daarna kwam ik tot de conclusie dat ik het boek moest afmaken. Eerst alleen voor mijn kinderen. ’s Nachts speelde het schepenkerkhof weer door mijn hoofd. Het hield me intens bezig. De evacuatie van de schippers. Ze waren ten einde raad. En hoe ze na de oorlog hun best deden om er weer bovenop te komen. Dat gegeven zette me weer aan het schrijven. Zoals oud-schipper Willem Kleinstra het verwoordde: ‘We leven nog en beginnen opnieuw!’ “

„Ik heb als titel voor ‘Spelen in blessuretijd gekozen, omdat het meerdere keren erin voorkomt. De ondertitel van het boek luidt ‘Als de ouderdom toeslaat’. Ik voelde mij ouder worden, toen ik dit boek schreef. Desondanks voel ik me een bevoorrecht mens met mijn 97 jaar en een gezond verstand. Ik beoefen mijn bezigheden als historicus en schrijver al ruim dertig jaar. Het schrijven gaat mij nog goed af en is van grote invloed geweest op mijn leven.”

„In mijn boek geef ik aan, dat het in het ‘paradijs’ Nederland minder goed gesteld is, als ons voorgehouden wordt. Neem nou de ambachtsscholen, die dertig jaar geleden zijn opgedoekt. Sieb Houben en ik hadden in 1968 hout- en metaalbewerkingsmachines in de LTS van Maasbracht geplaatst. Het was een mooie ingerichte ambachtsschool. Toch afgedankt en afgeschreven. Er is veel te weinig personeel in bouw en fabrieken. 30 jaar geleden zei een minister, dat het allemaal niet meer hoefde: ‘Ambachtslieden halen we wel uit het buitenland’. Die jongens van 1968, die wij opgeleid hebben op de ambachtsschool, zijn goede vaklui en gaan nu met pensioen. Voor een secuur werkend bedrijf als Linssen Yachts is dat een regelrechte ramp, want jonge vaklui worden niet meer opgeleid.”

Jac Linssen staart door het raam naar de haven. „Ik zie het schepenkerkhof nog altijd voor mijn ogen. Schippersfamilies met 2 of 3 kinderen moesten hun schip en thuis ontvluchten. Eerst vonden zij een tijdelijk onderkomen langs de waterkant. In de evacuatietijd verder naar Montfort. Daar was meer plaats op de boerderijen. Maasbracht zat tjokvol met vluchtelingen. 1000 mensen waren erbij betrokken. Deze gebeurtenis heeft mijn hele leven beheerst. Omdat het een ramp was, die ik niet meer voor mogelijk had gehouden, zo tegen het einde van de oorlog. Het emotioneert me nu nog.’’

‘”Ik had in die tijd het voornemen om architect te worden. Het liep echter anders, toen Sieb Houben me aanstelde als hoofd van de bergingsploeg bij het schepenkerkhof. Toen ik twee jaar later met de berging van schepen klaar was, kwam bij mij de gedachte op ‘Ik ga in de scheepsbouw’. Een branche waar ook ontwerpen gemaakt worden.”

De presentatie van het boek vindt plaats op zaterdag 21 september om 14.00 uur in het Maas-Binnenvaartmuseum, aan de Havenstraat 12 in Maasbracht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen