Voor kindermisbruik veroordeelde tbs’er ontsnapt tijdens begeleid verlof

Print
Voor kindermisbruik veroordeelde tbs’er ontsnapt tijdens begeleid verlof

Afbeelding: ANP

Een tbs’er uit de Nijmeegse Pompekliniek is donderdagmiddag ontsnapt. De man nam tijdens een begeleid fietsverlof in het buitengebied van Malden plots een afslag en verdween. Opsporing ligt nu in handen van politie, zegt een woordvoerder van de Pompekliniek.

De politie heeft vrijdag een landelijke opsporingsbericht verspreid en is met een speciaal team op zoek naar de man. Hij is nog niet gevonden. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie is het ‘zeer dringend’ dat de man gevonden wordt. Dat heeft met recidive-gevaar te maken, de kans dat hij een zedendelict waarvoor hij in de Pompekliniek zat herhaalt. ,,Het is een van de afwegingen. Ook voor zijn eigen veiligheid is het goed dat hij gevonden wordt’’, aldus de woordvoerder.

Voor kindermisbruik veroordeelde tbs’er ontsnapt tijdens begeleid verlof

De man kreeg destijds tbs met dwangverpleging opgelegd.

Ontsnapping

De burgemeester van Heumen is ingelicht over de ontsnapping en zegt dat er donderdag in Heumen is gezocht. Daarbij is de man niet aangetroffen. Burgemeester Mariët Mittendorf zegt dat hij niet meer in Malden is. Het FAST-team van politie, dat naar de man zoekt, zal plekken zoeken waar de man een binding mee heeft.

De Pompekliniek zegt over de identiteit van de man geen mededelingen te kunnen doen. In een persverklaring zegt de kliniek er ‘alles aan te doen om incidenten te voorkomen, maar deze zijn niet volledig uit te sluiten. Daarbij geeft de Pompestichting aan dat het verloftraject zeer zorgvuldig wordt opgebouwd, met op individueel niveau accordering door het landelijk Adviescollege Verloftoetsing TBS. Verlof heeft een belangrijke rol in het veilig terugkeren naar de samenleving.’

Buurmeisjes

De ontsnapte man bekende tijdens een rechtszaak in 2013 dat hij pedoseksuele fantasieën verwezenlijkte met zes buurmeisjes in Barneveld. De Barnevelder heeft meisjes intiem betast en in een geval intiem gekust. Ook biechtte hij ontucht op met meer kinderen tijdens vakanties, maar die niet zijn achterhaald.

Hij werd al eerder veroordeeld wegens misbruik van een buurmeisje. ‘Maar hij wordt, zo bevestigt hijzelf, planmatiger en sluwer’, aldus de rechtbank destijds in het vonnis. ‘In het verleden wilde verdachte eerst een vertrouwensband met een slachtoffer opbouwen. Daarvan is nu geen sprake meer. Een vluchtig en ongezien moment is voldoende voor verdachte om toe te slaan. Verdachte maakt een plan en creëert hierbij mogelijkheden om zijn fantasieën uit te voeren. Onduidelijk is hoe zijn fantasieën zich verder zullen ontwikkelen.”

Niet de eerste keer

Begin deze maand wist ook een tbs’er te ontsnappen uit dezelfde kliniek. De man had een raam geforceerd en kon daarna over een hek klimmen. Daarbij zou hij rondslingerende bouwmaterialen hebben gebruikt. Hij kon enkele uren later alweer opgepakt worden door de politie. Hij zat bij zijn vriendin in Groesbeek.

Twee jaar geleden werd de Pompekliniek ook al in verlegenheid gebracht door een uitbraak. Toen gebruikte een tbs’er een betonschaar van de werkplaats om ongezien een hek open te knippen. Deze man bleek in de anderhalve week tussen zijn ontsnapping en zijn aanhouding in Hoogvliet twee roofovervallen te hebben gepleegd. ,,Na de uitbraak in 2017 heeft de Pompestichting onafhankelijk onderzoek laten doen door een externe partij en zijn er maatregelen genomen. Denk aan verbeteringen in het beheer en controleren van gereedschap”, zei een woordvoerder van de kliniek eerder.

Zeldzaam

Ontsnapping van tbs’ers zijn relatief zeldzaam in Nederland. Wat iets vaker voorkomt: dat een tbs’er niet terugkeert van zijn verlof. In 2018 gebeurde dat elf keer op ruim 70.000 ‘verlofbewegingen’ (kort of langer begeleid of onbegeleid verlof van de in totaal ruim 1.300 tbs’ers in Nederland).

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen