Venray ziet straaljagers op De Peel niet zitten

Print
Venray ziet straaljagers op De Peel niet zitten

Afbeelding: ANP

Venray -

De gemeente Venray ziet de komst van straaljagers naar de kazerne in Vredepeel niet zitten. Het college van burgemeester en wethouders, gesteund door de gemeenteraad, vreest een negatief effect op de leefbaarheid en het welzijn van de bevolking.

Oorzaak is de toename van geluidsoverlast en een vermindering van luchtkwaliteit als het voormalige vliegveld op De Peel wordt gereactiveerd, zo stelt het gemeentebestuur in een zienswijze die donderdag aan het Ministerie van Defensie is gestuurd. „Dat heeft grote negatieve effecten op de economie, de bedrijvigheid en het toekomstperspectief van met name agrarische en toeristisch recreatieve ondernemingen. Dat is onaanvaardbaar”, vindt de gemeente. „Net als de waardevermindering van woonhuizen en bedrijfsvastgoed.”

Enige optie

Defensie wil de voormalige start- en landingsbaan bij Vredepeel weer in gebruik nemen, omdat het de ruimte hard nodig heeft. De afgelopen jaren zijn door bezuinigingen diverse vliegvelden gesloten, maar nu er weer meer geld is om te oefenen en te trainen wil Defensie daar ook gebruik van maken. De enige optie voor uitbreiding van het aantal vliegbewegingen is de kazerne in Vredepeel.

Niet overtuigd

Venray is niet overtuigd van die noodzaak „in het grotere geheel van militaire vliegvelden in Nederland én Europa.” Ook de militaire noodzaak ontbreekt.

Zienswijze

De zienswijze van Venray wordt evenals de reacties van andere gemeentes, belangenorganisaties, bedrijven en burgers door Defensie meegenomen in het opstellen van een milieueffectrapportage die noodzakelijk is om in Den Haag uiteindelijk een definitief besluit te kunnen nemen over het reactiveringsplan. Gemeenten kunnen verder geen bezwaar of beroep instellen tegen dat besluit.

Stikstof

Venray laat echter al doorschemeren dat ze met andere gemeenten en eventueel belangenorganisaties een vuist wil maken tegen het plan. Onder meer door te gaan lobbyen in Tweede Kamer. Of dat nodig is, betwijfelt de gemeente. Zeer recent is duidelijk geworden dat de plannen voor de Luitenant-Generaal Best Kazerne op de lijst met projecten staan van de Rijksoverheid die worden geraakt door de recente uitspraak van de Hoge Raad inzake de PAS (Programma Aanpak Stikstof). De verwachting is daarom nu al dat de door het Ministerie van Defensie gepresenteerde planning niet haalbaar zal blijken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen