Ontsnapte pedoseksuele tbs’er in Limburg gesignaleerd

Print
Ontsnapte pedoseksuele tbs’er in Limburg gesignaleerd

Afbeelding: Politie

/ Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

De in Malden ontsnapte pedofiel Johannes ‘Harry’ van E. (42) is donderdagmiddag voor het laatst gezien in Gennep, waar hij geld gepind heeft. De politie heeft een foto van hem verspreid.

De in 2013 voor kindermisbruik veroordeelde man ontsnapte donderdag uit de Nijmeegse Pompekliniek tijdens een begeleid fietsverlof.

Mountainbike

Van E. nam tijdens het fietstochtje ineens een afslag en ging ervandoor. Hij fietste volgens het OM op een zwarte mountainbike met daarop in rode letters de merknaam Cube. De 1,85 meter lange, slanke man was gekleed in een strakke zwarte trainingsbroek en een zwart t-shirt. Hij droeg zwart met witte gympen van het merk Asics. Opsporing ligt nu in handen van politie, zegt een woordvoerder van de Pompekliniek.

Donderdagmiddag pinde hij nog op de Zandstraat in Gennep, blijkt uit het opsporingsbericht van de politie. Vanaf daar ontbreekt ieder spoor.

Van E. werd in 2013 veroordeeld omdat hij meerdere kleine kinderen had misbruikt in een wijk in Barneveld waar hij toen woonde. In augustus van dat jaar had hij drie kinderen van 6, 7 en 8 met waterballonnen naar zijn huis gelokt en betast. Het bleken niet zijn enige slachtoffertjes te zijn.

Lees ook: Voor kindermisbruik veroordeelde tbs’er ontsnapt tijdens begeleid verlof

Ontsnapte pedoseksuele tbs’er in Limburg gesignaleerd
De voortvluchtige heeft donderdag om 15.30 uur nog gepind heeft op de Zandstraat in Gennep Foto: Politie

Van E. kreeg destijds twee jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor misbruik van zes kleine meisjes. Hij was meerdere keren in de fout gegaan met kinderen in zijn toenmalige buurt en staat bekend als een man die zijn pedofiele neigingen niet kan onderdrukken. Ook in 2006 was hij al eens veroordeeld voor misbruik van een klein meisje. De rechtbank zei in het vonnis van eind 2013 dat hij steeds ‘planmatiger en sluwer’ was geworden.

Helikopter

Boven de wijk in Barneveld waar hij jaren geleden toesloeg hangt momenteel een politiehelikopter. Zijn slachtoffers van destijds, hun ouders en de gemeente Barneveld zijn ingelicht.

De politie is met een speciaal team op zoek naar de man. Van E. is 1.85 lang en heeft een slank postuur. Op de laatst bekende beelden van hem draagt hij een zwarte, strakke trainingsbroek, een zwart T-shirt en zwart met witte gympen van het merk Asics.

Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie is het ‘zeer dringend’ dat de man gevonden wordt. Dat heeft met recidive-gevaar te maken, de kans dat hij een zedendelict waarvoor hij in de Pompekliniek zat herhaalt. ,,Het is een van de afwegingen. Ook voor zijn eigen veiligheid is het goed dat hij gevonden wordt’’, aldus de woordvoerder.

De burgemeester van Heumen is ingelicht over de ontsnapping en zegt dat er donderdag in Heumen is gezocht. Burgemeester Mariët Mittendorf zegt dat hij niet meer in Malden is. Het FAST-team van politie, dat naar de man zoekt, zal plekken zoeken waar de man een binding mee heeft.

Twee weken geleden ontsnapte uit de Nijmeegse Pompekliniek ook een tbs'er door uit een raam te stappen en daarna over een hek te klimmen. Deze man werd nog dezelfde dag teruggevonden in de omgeving.