Kitty Koch ontdekte haar talent in Het Werkhuis

Print
Kitty Koch ontdekte haar talent in Het Werkhuis

Kitty Koch en haar werk dat de hal van Het Werkhuis siert. Afbeelding: Jeroen Janssen

Maastricht / Itteren -

In ieder individu schuilt een creatief talent. Vanuit die gedachte wordt in Het Werkhuis in de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld creativiteit gevoed door kunstenaars. Ook op deze dinsdag zijn de werkruimtes goed bezet en is een veertigtal mensen bezig met pottendraaien, textielbewerking, schrijven en mozaïek. Die laatste discipline is het domein van Kitty Koch die zich tot haar eigen verbazing ontpopte tot een talentvol mozaïeklegger. VIA Limburg sprak met de 61-jarige die onlangs haar ‘pièce de résistance’ voltooide.

Dat Kitty haar talent ontdekte is puur toeval want in haar jeugd en werkzame leven kwam ze nauwelijks in aanraking met kunst. Haar wieg stond in de Maastrichtse wijk Ravelijn, de woonschool voor burgers uit het Stokstraatkwartier. Lang woonde ze daar niet want al snel verhuisde het negenkoppige gezin naar het Wittevrouwenveld waar haar ouders een café begonnen. „Een mooie tijd”, zo blikt Kitty terug. „De armoede van de wijk ging voor een groot deel aan ons voorbij want waar armoede is, is ook de drank en alle alles wat dat meebrengt. We konden er goed van leven en onze ouders hielden ons ver van het rauwe caféleven.”

Mavo

In de Maastrichtse volkswijken waar de arbeiders van de keramische industrie verbleven was geen ruimte voor kunst, men was blij rond te komen van het magere loon. In tegenstelling tot haar leeftijdsgenootjes ging Kitty niet naar de huishoudschool, maar bezocht de mavo. „Dat was bijzonder”, zo herinnert ze zich. „Mijn moeder zei: ga toch naar de huishoudschool, maar mijn vader bracht me naar de mavo en daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor.”

Mozaïek

Dat schooldiploma bracht Kitty geluk want ze ging werken als ambtenaar op het kantoor van Sociale Zaken in de Abtstraat en later, nadat ze enkele jaren fulltime moeder was voor haar twee kinderen, in hotel Beaumont in Wijck. Zo ontspon zich haar leven op voorspelbare wijze tot ze vier jaar geleden per toeval in Het Werkhuis terecht kwam. „Ik liep hier gewoon binnen om eens rond te kijken wat er gedaan werd.” Die eerste kennismaking resulteerde in wekelijks bezoek en al snel kwam Kitty in contact met keramiste en mozaïeklegger Gemmy Meijs. Kitty vond mozaïek mooi en ze ging aan de slag onder de begeleiding van Gemmy.

Hartverwarmend

„Ik begon met eenvoudige werkjes en dat ging heel goed. Dat kleine beginsucces inspireerde me om verder te gaan. Bovendien vond ik de sfeer binnen het Werkhuis heel stimulerend. Allemaal mensen die op hun eigen manier creatief bezig zijn, fantastisch.”

Al na korte tijd wilde Kitty aan een groter object beginnen en ze maakte een indrukwekkend vogelhuis in mozaïek dat tegenwoordig haar tuin aan de Meerssenerweg siert. „Ik was enorm trots op dat vogelhuis en ook de reacties van de mensen binnen het Werkhuis waren hartverwarmend.”

Inspiratie

Op zoek naar inspiratie voor een groter werk kwam Kitty via het internet in de Caroluskapel in Aken waar een grote indrukwekkende haan te zien was, een beeltenis vol symboliek. Dat beeld sprak haar aan. En vanuit dat beeld creëerde zijn haar eigen kunstwerk. „Dat beeld in Aken overdonderde me, de bijbehorende symboliek, de Byzantijnse religieuze mozaïeken. Daar vond ik de inspiratie voor dit werk waarbij de waaier staat voor ‘groei’ en de haan voor trots en strijdlust.”

Kitty en haar echtgenoot Ger Paulissen glimmen van trots nu haar werk de hal siert van Het Werkhuis. Ze koestert nog één droom en dat is dat haar werk een mooie plek krijgt in een openbaar gebouw in háár stad. „Als er belangstelling is kunnen ze me bellen.”