‘Meerssense verenigingen niet met gemeenschapsgeld bijspijkeren’

Print
‘Meerssense verenigingen niet met gemeenschapsgeld bijspijkeren’

De gemeente Meerssen wil het terrein van RVU Rothem afstoten. Afbeelding: Loraine Bodewes

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

Het viel te verwachten: de plannen rond het accommodatiebeleid in Meerssen stuiten op veel weerstand.

Het accommodatiebeleid liet in Meerssen niet voor niets zo lang op zich wachten. Want welke wethouder wil er zijn vingers aan branden, wetende dat hij of zij zich er de toorn van grote delen van de bevolking mee op de hals haalt? Jan Gulikers pakt door. Hij moet wel. De provincie heeft hem opdracht gegeven het voor 1 januari te regelen en ineens 180.000 euro te bezuinigen.

Onderhoud

Dat de twee weken geleden gepresenteerde plannen op weerstand zouden stuiten, was dus geen verrassing. Gulikers weet het zelf verdomd goed: hoe klein een vereniging ook is, hoe noodlijdend ze ook is, iedereen die er jarenlang aan verbonden is geweest, zal keihard voor het voortbestaan knokken. Het gemeentehuis was deze week, toen de raadscommissie voor het eerst over de plannen sprak, dan ook letterlijk te klein.

Tot ver in de gangen stonden ze opgesteld. De strijdlustige leden van voetbalclub RKUVC (moet, net als alle andere verenigingen, voortaan vooral zelf voor het onderhoud zorgen), karateclub Do Pora (moet door sluiting van de gymzaal verkassen naar Ulestraten), Harleyclub Big (moet voortaan onroerendezaakbelasting gaan betalen over het hele voormalige Amicitia-terrein) en voetbalclub RVU (hun accommodatie wordt, omdat het de kleinste vereniging is, volledig afgestoten).

Vechten

Gulikers liet ze meermaals weten te begrijpen dat het pijn doet. „Maar we moeten stoppen te denken dat de gemeente in alle wensen kan voorzien. We kunnen niet allerlei verenigingen met gemeenschapsgeld bijspijkeren.” Hij had één doel, legde de wethouder uit: zorgen dat er onder de streep in de hele gemeente ‘een voldoende, gevarieerd en gespreid’ sportaanbod blijft bestaan. Hij is ervan overtuigd dat dat het geval is.

Maar net zoals verenigingsmensen altijd zullen blijven vechten voor hun club, zo zullen raadsleden blijven vechten voor hun achterban. Het belooft een tumultueuze raadsvergadering te worden op 26 september.