Gemeenteraad

Meerderheid in Landgraaf voorstander van drie dorpskermissen

Print
Meerderheid in Landgraaf voorstander van drie dorpskermissen

Schaesberg, Nieuwenhagen en Ubach over Worms krijgen in 2020 waarschijnlijk een volwaardige dorpskermis. Afbeelding: Rob Oostwegel

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Een meerderheid in de gemeenteraad van Landgraaf is voorstander van het jaarlijks organiseren van een dorpskermis in elk van de drie kernen.

Het college wil daarvoor een bedrag van in totaal 33.000 euro beschikbaar stellen.

B en W willen het succes van de kermis in Schaesberg, die afgelopen mei werd gehouden, in 2020 kopiëren voor Nieuwenhagen en Ubach over Worms. Het evenement in Schaesberg had deze keer als proef betere attracties en er waren enkele artiesten gecontracteerd. Dat bleek een probaat middel om de zieltogende kermis nieuw leven in te blazen, want het publiek kwam massaal en de reacties waren lovend. Omdat het in de andere twee kernen ook behelpen is, wordt de Schaesbergse formule daar volgend jaar ook toegepast.

De grootste partij in Landgraaf, GBBL, heeft daar wel oren naar, bleek tijdens de raadsvergadering. Woordvoerder Nico Heuvelmans wil komend jaar wel nog de evaluatie afwachten voordat zijn partij structureel geld in de kermissen gaat steken.

PvdA en SP vinden het houden van drie kermissen in de kernen te veel van het goede. Jim Bemelen (PvdA) is bang voor een kannibaliserend effect. Zijn SP-collega Marc van Caldenberg pleit voor het organiseren van een grote megakermis, liefst op Megaland. Maar de milieuvoorschriften daar staan dat niet toe.

Wethouder Freed Janssen (GBBL) zegt dat andere locaties voor zo’n grote kermis wel beschikbaar zijn, zoals Rouwenhof en Park Strijthagen. Maar de wethouder zei in één adem dat hij het voorstel van het college (dorpskermissen in de drie kernen) veruit prefereert. Nico Heuvelmans pleit in dat geval wel voor een gedeeltelijk geluidsluwe kermis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen