FNV onder de grens van 1 miljoen leden

Print
FNV onder de grens van 1 miljoen leden

Afbeelding: FNV

Het ledenaantal van de FNV is dit jaar onder de grens van 1 miljoen gedoken. Dat bevestigt de vakbond op de website, na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Dat baseerde zich op interne rapportages van de bond. Een woordvoerder van de FNV heeft niets aan de verklaring op de site toe te voegen.

Volgens de bond is de daling toe te schrijven aan de opschoning van het ledenbestand. Die was nodig na het fusietraject dat in 2015 is ingezet. In dat jaar gingen de grootste FNV-bonden op in één bond met 800.000 leden. Daarnaast kent de FNV nog een aantal aangesloten zelfstandige bonden met samen bijna 200.000 leden.

Vergrijzing

Het FD schrijft dat de daling te maken heeft met de vergrijzing van het ledenbestand. Het grootste aantal uitschrijvingen komt van de seniorentak, meldt de krant. En ook jongere leden lopen weg: de jongerenbond vertoont 6 procent krimp. Toch noemt de FNV zich „met 80.000 leden beneden de 35 de grootste jongerenorganisatie van Nederland” en „steunt 80 procent van de werkenden wat wij doen”.

Het teruglopen van het aantal leden is een trend waar alle organisaties met leden of abonnees mee te maken hebben, zegt de bond. Dat heeft gevolgen voor de begroting van dit en volgend jaar. „Gelukkig heeft de FNV een gezonde financiële positie, met ruim voldoende middelen in kas om dit op te vangen.”

Volgens de krant is de uitstroom van leden het grootst bij de ‘fusiebond’, waarin AbvaKabo, Bondgenoten en Bouw zijn opgegaan. Daar zijn dit jaar tot en met augustus 39.000 leden afgevallen en er zitten nog bijna 30.000 opzeggingen in de pijplijn. Over heel 2019 rekende de FNV op een ledenverlies van 40.000.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen