Gebalde vuisten maar ook dikke tranen bij finish Duchenne Heroes in Well

Print
Gebalde vuisten maar ook dikke tranen bij finish Duchenne Heroes in Well

De mountainbikers werden als helden onthaald in Well. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Well -

Gevoelens van trots en gebalde vuisten werden afgewisseld met dikke tranen en stevige omhelzingen, zaterdagmiddag in Well. Daar vond de finish plaats van Duchenne Heroes, een loodzware, meerdaagse mountainbiketocht over zevenhonderd kilometer, waarmee geld wordt ingezameld voor de ontwikkeling van een medicijn tegen de ongeneeslijke spierziekte Duchenne. Het was de eerste keer dat de eindstreep in Limburg lag.

Het evenement werd dit jaar voor de veertiende keer gehouden. Tweehonderdzesentachtig ‘heroes’, dames en heren, begonnen vorige week zondag in het Franse plaatsje Haulmé aan de sportieve uitdaging om zeven dagen later te finishen in de kop van Limburg. Allen met maar één doel: zo veel mogelijk geld ophalen voor de stichting Duchenne Parents Project, een vereniging opgericht door ouders van patiëntjes. „En in die missie zijn we ook dit jaar weer geslaagd”, stelt Anna Woldring van de organisatie enkele uren na de finish in Well. „We moeten nog enkele sponsorbedragen tellen, maar op dit moment staat de teller al op ruim 950.000 euro. Een overweldigend resultaat.”

Spierkracht

Woldring prijst de inzet van alle betrokkenen bij het evenement. „Uiteraard gaat de meeste aandacht uit naar de fietsers. Zij zijn het immers die hun spierkracht inzetten om in zeven dagen honderden kilometers offroad op een mountainbike af te leggen voor Duchenne-patiënten die hun spierkracht dagelijks voelen afnemen. Maar ook de meer dan honderd vrijwilligers, de ouders en alle anderen die zich op welke manier dan ook inzetten voor dit mooie evenement verdienen een groot compliment.”

Volgend jaar beleeft Duchenne Heroes de vijftiende editie. De mountainbiketocht finisht dan weer in Limburg, zo laat Woldring namens de organisatie weten.

Duchenne

Duchenne is een progressieve en ongeneeslijke spierziekte die vrijwel uitsluitend bij jongens voorkomt. In Nederland hebben zo’n zevenhonderd kinderen de ziekte. De meeste patiënten belanden rond hun tiende in een rolstoel en zitten met achttien jaar aan de beademing. De gemiddelde levensverwachting is dertig jaar.