Herdenking ‘schepenkerkhof’ Maasbracht in kader 75 jaar bevrijding

Print
Herdenking ‘schepenkerkhof’ Maasbracht in kader 75 jaar bevrijding

Afbeelding: Maas Binnenvaartmuseum Maasbracht

Maasbracht -

In het Maas Binnenvaartmuseum aan de Havenstraat 12 in Maasbracht wordt op 30 september herdacht dat op die dag, 75 jaar geleden, in de Maasbrachter haven de grootste scheepsramp van Nederland plaatsvond. Tweehonderdveertig binnenvaartschepen werden door de Duitse bezetter opgeblazen en tot zinken gebracht.

De herdenking in het kader van 75 jaar bevrijding is een initiatief van de stichting Science and Industry uit Maastricht, het Maas Binnenvaartmuseum en de Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden. De herdenking bestaat uit twee lezingen en een tentoonstelling.

Onder de titel ‘Limburgse scheepvaart: destructie en naoorlogs herstel’ vertelt William Buil, voorzitter van de stichting Science and Industry over de ontwikkeling van de infrastructuur: de kanalisatie van de Maas en de havens in Limburg. Hoe Maasbracht groeide van een klein agrarisch dorp tot een belangrijk schipperscentrum. Buil gaat in op de gevolgen van het schepenkerkhof: 240 totaal vernielde schepen, geen doorvaart op de Maas en honderden mensen dak- en werkeloos.

Historicus Jack Forschelen uit Thorn vertelt wat er op die bewuste dag gebeurde in de haven van Maasbracht en welke gevolgen dat had voor de betrokken schippersfamilies en voor de lokale, overwegend boerenbevolking van Maasbracht.

Het Maas Binnenvaartmuseum heeft een tentoonstelling over het schepenkerkhof ingericht. Deze expositie wordt geopend door de wethouder van cultuur van de gemeente Maasgouw, Tim Snijckers. Onderdeel van de tentoonstelling is een maquette van de scheepsramp, gemaakt door Jac Linssen uit Maasbracht.