Koppel bijt van zich af na lawine van kritiek op ‘levensgevaarlijke’ foto: ‘Zo riskant was het niet’

Print
Koppel bijt van zich af na lawine van kritiek op ‘levensgevaarlijke’ foto: ‘Zo riskant was het niet’

Afbeelding: Positravelty/Instagram

Instagrammers halen wel vaker het nieuws met roekeloze fotostunts, maar een Amerikaans koppel maakt het wel heel bont. Een foto waarop te zien is hoe Kody Worman zijn vriendin Kelly Castille vasthoudt, terwijl zij met een vrolijke blik op haar gezicht over de rand van een steile klif bungelt, zorgt op sociale media voor grote verontwaardiging.

Het duo zegt alle commotie niet te begrijpen. ‘De foto is onschuldig’, stellen ze tegenover verschillende Amerikaanse media.

Het paar, beter bekend onder hun Instagramnaam Positravelty, plaatste de foto eind augustus. ‘De wereld wacht op je! We raden je aan risico’s te nemen, voorbij je eigen grenzen te gaan en de regie over je eigen leven te nemen’, stond er onder meer bij de foto. ‘Wij weten aan welke kant we willen staan, jij ook?’

Negatieve reacties

Hoewel de influencers dus ontkennen dat ze zichzelf in gevaar hebben gebracht, worden ze desondanks bedolven onder een lawine aan negatieve reacties. ‘Wat een idioten. Ze moedigen andere reizigers aan om dit soort infantiele dingen na te doen’, schreef er een onder de post. ‘Ze hadden naar beneden moeten storten. Natuurlijke selectie’, zegt een ander.

,,We spelen wel vaker met perspectief, dus we hadden verwacht dat onze volgers het inmiddels zouden begrijpen’’, zeggen ze onder andere tegen CNN. ,,We hadden niet verwacht dat we zoveel kritiek zouden krijgen.’’

Doden

Op jacht naar het meest originele plaatje wringt het koppel zich wel vaker in hachelijke bochten. In april werden de twee ook al overstelpt met kritiek op een kiekje. Toen was dat om een foto bij een infinity pool op Bali, waarop te zien is hoe Castille boven de afgrond hangt, terwijl haar lief haar op de rand van het zwembad vasthoudt.

Vorig jaar werd bekend dat er wereldwijd 259 mensen omkwamen terwijl ze een foto maakten op een hachelijke plek of tijdens een stunt. Dat schreven onderzoekers van het All India Institute of Medical Sciences in het vakblad Journal of Family Medicine and Primary Care. Ze onderzochten nieuwsberichten over fatale zelfportretten in de periode oktober 2011- november 2017. Verdrinking is de hoofdoorzaak, meestal doordat mensen worden meegesleurd door heftige golven in zee of van een boot af vallen.

De tweede oorzaak wordt samengevat onder de noemer ‘transport’ en betreft mensen die even snel een fotootje van zichzelf willen maken voor een aanstormende trein. Verbranden en het vallen vanaf grote hoogte vormen samen de derde doodsoorzaak. In de Verenigde Staten vallen de meeste selfiedoden onder mensen die zichzelf per ongeluk doden met een vuurwapen.