Twee jongens (6 en 9) komen om bij woningbrand, oma en vader gewond

Print
Twee jongens (6 en 9) komen om bij woningbrand, oma en vader gewond

Afbeelding: MaRicMedia/BN DeStem

Bij een woningbrand aan de Daesdonckseweg in Strijbeek zijn vannacht twee jongens van 6 en 9 jaar om het leven gekomen. Een derde kind kon samen met de vrouw bij wie ze logeerden - de oma van één van hen - ontsnappen. De oma en een vader raakten gewond. Deze vader trachtte tevergeefs zijn zoon te redden.

Eén van de omgekomen kinderen komt uit een Rotterdamse familie, de andere komt ‘uit de omgeving’, stelt de politie. De Rotterdamse vader sliep samen met de moeder in een naastgelegen chalet. Hij wilde de brandende woning ingaan om de kinderen te redden. Daarbij liep de Rotterdammer brandwonden op. Hij en de oma zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een traumahelikopter verleende hulp ter plekke.

Zoektocht naar vermiste kinderen

De hulpdiensten kwamen rond middernacht massaal met spoed ter plaatse bij het houten chalet in het bosrijke gebied in de gemeente Alphen-Chaam. Dit pand was alleen te bereiken via een onverharde weg, laat de politie weten. ,,Toen de politie als eerste ter plaatse kwam werd al snel duidelijk dat er twee kinderen op de eerste verdieping van de woning sliepen en mogelijk niet naar buiten waren gekomen. De bewoonster van de woning had samen met een andere kind wel naar buiten kunnen vluchten.”

Al snel bestond het vermoeden dat de twee kinderen door de brand waren omgekomen. ,,Het chalet stond zodanig in brand dat de agenten niet meer naar binnen konden. Ook de brandweer, die een minuut later arriveerde, kon de woning niet meer betreden. Ze begonnen meteen te blussen.”

De kinderen werden ondertussen nergens gevonden, ook niet nadat de omgeving werd afgezocht met politiehonden. ,,Korte tijd later werd de gruwelijke waarheid duidelijk, toen brandweermannen twee stoffelijke overschotten troffen op de eerste verdieping. De jongens hadden de brand niet overleefd”, aldus de politie.

De ouders van het andere kind, die in de omgeving wonen, waren ook ter plaatste. Medewerkers van de ambulancedienst en toegesnelde familieleden ontfermden zich over de twee gewonden en de andere familieleden. ,,Iedereen is of naar een ziekenhuis gebracht of heeft op een andere wijze lichamelijk of psychische zorg aangeboden gekregen.”

‘Drama’

Een woordvoerder van de politie spreekt van een ‘drama’. De kinderen waren bij de vrouw aan het logeren. Zij is de oma van een van de twee kinderen die zijn omgekomen. Het andere slachtoffer was een vriendje.

De brandweer trof de twee stoffelijke overschotten aan op de eerste verdieping van het chalet. ,,De berging is lastig omdat de woning niet meer stabiel is. Familie van de slachtoffers krijgt medische en psychische zorg van de GGD.”

Burgemeester Minses van Alphen-Chaam is op de hoogte gebracht van het drama en de politie zal contact zoeken met de scholen waar de twee jongens op zitten.

Nagenoeg afgebrand

Het is nog niet bekend hoe het vuur kon ontstaan. De houten woning, aan een weg die parallel ligt aan de A58 bij Breda, is nagenoeg afgebrand. De politie stelt een onderzoek in. De omgeving van de woning is gemarkeerd als plaats delict, al gaat de politie niet uit van opzet.

,,Dat wordt altijd gedaan als er sprake is van een niet natuurlijke dood, in dit geval als iemand overlijdt aan een ongeval”, legt een woordvoerder uit. ,,Dat onderzoek bestaat onder andere uit een forensisch onderzoek op de plaats van het incident als dat mogelijk is, een schouw van de twee lichamen en een tactisch onderzoek door de recherche.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen