Jules Kayser erfgoedprijs voor Paul Cuijpers

Print
Jules Kayser erfgoedprijs voor Paul Cuijpers

Paul Cuijpers ontvangt de prijs uit handen van wethouder Sjors Peeters.

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Venlonaar Paul Cuijpers heeft zaterdag bij de opening van de landelijke Monumentendag de Jules Kayser Erfgoedprijs ontvangen.

De gemeente Venlo beloont de Venlose ondernemer hiermee voor zijn inzet voor de restauratie van het pand Parade 26 in de binnenstad. Het pand wordt momenteel verbouwd tot een winkel met vier appartementen. De Jules Kayser prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een persoon of instantie met een aansprekend initiatief op het gebied van erfgoedbehoud.

Het pand Parade 26 werd in 1971 aangewezen als rijksmonument vanwege de negentiende-eeuwse voorgevel. Recentelijk zijn middeleeuwse constructies ontdekt, waaronder een nagenoeg gave vakwerkgevel. Volgens de gemeente is door onderzoek vastgesteld dat de gevel van kort na 1385 dateert en daarmee voorzover bekend de oudste bewaard gebleven vakwerkgevel in heel Limburg is. Het middeleeuwse vakwerk zat eeuwenlang verstopt achter stucwerk en voorzetwandjes en kwam pas bij de verbouwing aan het licht.

De middeleeuwse constructies in het pand zijn gerestaureerd en worden in de nieuwe appartementen en winkelruimtes zichtbaar gemaakt.

De Jules Kayser Monumentenprijs is in 1997 door de gemeente Venlo ingesteld en werd eerder uitgereikt aan onder meer de Venlose ondernemersfamilie Pasch, Koos Berghs en Stichting Stijlvol Steyl. Jules Kayser (1879-1963) was een Venlose architect die vooral kerken, huizen en scholen ontwierp. Na de oorlog maakte hij het wederopbouwplan voor de stad Venlo. Daarnaast herbouwde Kayser onder meer de Venlose Martinuskerk en de Sint-Petrus’ Bandenkerk in Venray.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen