Tientallen arrestaties bij verboden extreemrechtse betoging Brussel

Print
Tientallen arrestaties bij verboden extreemrechtse betoging Brussel

Afbeelding: Reuters

De Belgische politie heeft zondag in Brussel een extreemrechtse ‘Mars op Brussel’ gestopt door preventief tussen de veertig en vijftig betogers te arresteren.

De meesten zijn opgepakt bij stations en bij het Spanjeplein in het centrum waar de ‘mars’ had moeten beginnen. Volgens de politie bleken veel arrestanten bekend door eerdere gewelddadige vergrijpen en zouden ze uit zijn geweest op rellen.

Verboden

Burgemeester Philippe Close had de betoging uitdrukkelijk verboden, maar in sociale media werd opgeroepen toch te komen demonstreren. De betogers demonstreerden onder meer tegen de uitsluiting van het rechts-nationalistische Vlaams Belang bij de vorming van een Vlaamse regioregering, meldden Belgische media. Voorzitter Tom Van Grieken van het Vlaams Belang beklemtoonde dat zijn partij niets met deze beraamde manifestatie te maken heeft. De organisatoren zouden banden hebben met de ultrarechtse groepering ‘Bloed Bodem, Eer en Trouw’. ,,Met zulke bondgenoten heb je geen vijanden nodig”, zei Van Grieken tegen VTM Nieuws.

Volgens de laatste berichten zijn er inmiddels 43 mensen gearresteerd. In de buurt van het station Brussel-Centraal pakte de politie 37 mensen op. De agenten hadden hen eerst duidelijk gemaakt dat de mars verboden was. ,,Toch wilden ze niet vertrekken”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. ,,Ze waren op weg naar het Spanjeplein (waar de betoging zou plaatsvinden, red.). Na controles bleek dat velen bekend stonden voor rebellie, geweld, discriminatie, enzovoort.”

‘Racistische bijeenkomst’

Enkele buurtbewoners wilden mensen die op zondag naar Brussel wilden reizen, waarschuwen. Dat deden ze door een aantal affiches op te hangen waarop de volgende boodschap te lezen was: ,,Racistische bijeenkomst in het stadscentrum, nu zondag 15 september vanaf 13.00 uur. Risico op geweld. Wees voorzichtig.”