Lege tribunes bij afscheid van oud-president Robert Mugabe

Print
Lege tribunes bij afscheid van oud-president Robert Mugabe

Emmerson Mnangagwa en zijn vrouw Auxilia nemen afscheid van Robert Mugabe. Afbeelding: AFP

Afrikaanse leiders, sommigen nog in functie, anderen al met pensioen, hebben afscheid genomen van Robert Mugabe. Het stadion in Harare waar zij hun warme woorden uitspraken was bij de herdenkingsplechtigheid voor nog geen kwart gevuld.

Zimbabwe had zaterdag alles uit de kast gehaald voor een laatste saluut aan Robert Mugabe. Zijn lijkkist met daarop de nationale vlag werd omgegeven met veel militair eerbetoon. Muziek, toespraken en emotionele reacties galmden door het stadion van de hoofdstad. Afrikaanse leiders eerden de voormalige president als vrijheidsstrijder en belangrijk vertegenwoordiger van de Afrikaanse belangen. Mugabe, die leed aan kanker en een week geleden op 95-jarige leeftijd in Singapore overleed, leidde Zimbabwe in 1980 naar de onafhankelijkheid. Zijn opvolger Emmerson Mnangagwa, die Mugabe twee jaar geleden afzette omdat de president zijn vrouw Grace tot opvolger wilde benoemen, noemde hem in zijn rede ‘een visionair’. Hij voegde er, ook namens de regerende partij ZANU-PF, aan toe dat ‘ons moederland in tranen is’. Die laatste opmerking werd niet onderbouwd met een massale opkomst van de bevolking. Het stadion dat plaats biedt aan 60.000 mensen was voor driekwart leeg.

Crisis

Veel Zimbabwanen bleven weg omdat zij Mugabe verantwoordelijk houden voor de ernstige economische crisis waarin hun land verkeert. De inflatie is enorm, net als de werkloosheid. Ook zijn veel inwoners de onderdrukking onder Mugabe’s bewind, vooral gedurende de laatste tien jaar, niet vergeten. „We zijn beter af nu hij is gestorven. Waarom zou ik naar die plechtigheid gaan? Ik heb niet eens brandstof om er te komen”, zegt een Zimbabwaan tegenover het Franse persbureau AFP. „We willen niets meer over hem horen. Hij heeft al onze problemen veroorzaakt.”

Na de toespraken van onder meer Emmerson Mnangagwa en de Keniase president Uhuru Kenyatta en luid boegeroep voor het Zuid-Afrikaanse staatshoofd Cyril Ramaphosa – omdat hij onlangs laks optrad tegen geweld tegen Zimbabwanen in zijn land, sprak Walter Chidhakwa namens de familie Mugabe. Zijn stem brak toen hij inging op de laatste levensjaren van zijn oom. „Hij was een verdrietige man”, aldus Chidhakwa die daarmee de hoogspanning aanroerde tussen de familie Mugabe en de huidige machtshebbers van het land. Robert Mugabe heeft het nooit kunnen verkroppen dat hij onder huisarrest werd geplaatst en werd afgezet. Die gebeurtenis was een enorme klap voor de man die altijd zei dat ‘alleen God hem tot aftreden kon dwingen’. Ook voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid kregen de regering en de familie het opnieuw met elkaar hevig aan de stok. Zij konden het niet eens worden over zijn laatste rustplaats.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen