Roglic wint met Vuelta eerste grote ronde, slotrit prooi voor Jakobsen

Print
Roglic wint met Vuelta eerste grote ronde, slotrit prooi voor Jakobsen

Roglic komt lachend over de streep: hij wint de Vuetla. Afbeelding: AFP

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft zijn eerste eindzege in een grote ronde binnen. In de vlakke, feestelijke slotrit van de Vuelta kwam de rode leiderstrui van de 27-jarige Sloveen zoals verwacht niet meer in gevaar. De winst in de 21ste en laatste etappe ging naar Nederlands kampioen Fabio Jakobsen, die de snelste was in de massasprint in Madrid.

In de slotrit, een tocht van ruim 106 kilometer naar én in Madrid, was het in de beginfase vooral tijd voor feest bij de renners. Zo ging eindwinnaar Roglic met zijn ploeggenoten op de foto, dronk de renner van Jumbo-Visma een alcoholvrij biertje met Alejandro Valverde en Tadej Pogacar, de nummer twee en drie op het eindpodium, en deed thuisrijder Jesús Ezquerra een huwelijksaanzoek aan zijn vriendin (die ‘ja’ zei overigens).

Eenmaal in Madrid, waar acht lokale rondjes moesten worden afgewerkt, ging de feeststemming weg en werd het écht koers. Maar een massasprint kon ondanks een aanval van Daniel Felipe Martínez en Diego Rubio niet worden voorkomen in de straten van Madrid.

In één van zuinige sprintkansen werd het zoals vaker deze Vuelta een duel tussen Sam Bennett en Nederlands kampioen Jakobsen. De kampioen van Ierland stond voorafgaand aan de etappe met 2-1 voor, maar Jakobsen versloeg zijn concurrent en zorgde voor een 2-2 gelijkspel aan het einde van deze Vuelta.

Roglic wint met Vuelta eerste grote ronde, slotrit prooi voor Jakobsen
Jakobsen verslaat Sam Bennett zeer nipt op de streep. Foto: Cor Vos

Zoals verwacht kwam de rode leiderstrui van Roglic niet meer in gevaar. De 27-jarige Sloveen wint zo met de Vuelta zijn eerste grote ronde. Hij is ook de eerste Sloveen ooit die de eindzege pakt in een grote ronde. De kopman van Jumbo-Visma werd eerder dit jaar al derde in de Giro d‘Italia. Voor de Nederlandse ploeg is de eindzege één van de grootste successen uit de geschiedenis. De laatste keer dat de ploeg een grote ronde won, was in 2009, toen Denis Mentsjov de Giro won.

Op het eindpodium wordt Roglic vergezeld door de 39-jarige wereldkampioen Valverde en het 20-jarige toptalent Pogacar, een landgenoot van Roglic, die naast de derde plek in het eindklassement ook drie ritten én het jongerenklassement wint. De blauw-witte bolletjestrui van het bergklassement wordt gewonnen door de Fransman Geoffrey Bouchard en het ploegenklassement gaat naar Movistar Team.