Limburgse taalhelden hebben de hele wereld aan één tafel

Print
Limburgse taalhelden hebben de hele wereld aan één tafel

Onderschrift: Sandra Paasen (l) Marijke Timmermans, Limburgse taalhelden uit Parkstad. Afbeelding: Peter Trompetter

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Kerkrade / Eygelshoven / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Schimmert / Hulsberg -

Marijke Timmermans, teamleider bij het VISTA College in Heerlen, en Sandra Paasen, vrijwilliger bij het Taalhuis Schunck, zijn de Limburgse Taalhelden 2019 uit Parkstad. Dat is in Kerkrade bekendgemaakt tijdens de Week van de Alfabetisering. De beide kersverse taalhelden zijn door hun omgeving aangedragen bij de Stichting Lezen & Schrijven de initiatiefnemer van de Taalheldenprijs.

Taalhelden zijn mannen of vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten bij het helpen van laaggeletterden. Dat zijn mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen en nauwelijks kunnen lezen en schrijven. Marijke Timmermans is taalheld in de categorie Bruggenbouwer. Zij verbindt mensen en organisaties met elkaar bij de aanpak van laaggeletterdheid. „Dat doe ik natuurlijk niet alleen”, vertelt zij. „In Parkstad werken we met 45 professionals en 25 vrijwilligers. Als uithangbord van dit team heb ik vooral namens hen deze prijs in ontvangst genomen. Samen proberen we Nederlandse volwassenen én mensen met een andere afkomst zo goed mogelijk te helpen bij het leren lezen en schrijven van onze taal. Dat is hard nodig want liefst 16 procent van de Parkstadinwoners is laaggeletterd en heeft daar op het werk, thuis, op de sportclub of waar dan ook problemen door. Zij krijgen minder kansen op de arbeidsmarkt, beschikken over weinig zelfvertrouwen en schamen zich vaak voor hun handicap. Hoe moeilijk dat ook is, ik roep hen toch op om moedig te zijn, hulp te zoeken en zich bij ons aan te melden.”

Aandacht

Marijkes team prijst haar om haar passie en inzet, haar creativiteit en vermogen contacten te leggen en met partners samen te werken. „Daar werd ik wel verlegen van”, bekent Marijke. „Natuurlijk vind ik het ook fijn, ik doe dit werk met ongelooflijk groot plezier en vind het belangrijk dat er meer aandacht is voor laaggeletterdheid. Daarom werk ik intensief samen met het Bondgenootschap tegen Laaggeletterdheid waarin 38 partijen de krachten bundelen.”

Laagdrempelig

Sandra Paasen ontving haar taalheldenprijs als vrijwillig Taalbegeleider. Zij is wekelijks actief in het Taalcafé waar zij in het Glaspaleis Heerlen en in Heerlerheide cursisten motiveert om zich de Nederlandse taal zo goed mogelijk eigen te maken. Ze werkte daarnaast mee aan Koken met Letters, de Voorleesexpress en diverse taalworkshops. „Ik ben daar min of meer toevallig ingerold”, legt ze uit. „Ik wilde vrijwilligerswerk doen, kwam hier een keer kijken en ben gebleven. Dit werk geeft me voldoening en het is plezierig. Verder is het erg gezellig, want we hebben hier de hele wereld aan één tafel. Het aantal deelnemers varieert, bovendien is de ene cursist de andere niet: er is nogal wat verschil in kennis en taalniveau. Dat is meteen de kracht van de groep, want daardoor kunnen zij elkaar helpen en ondersteunen. In het Taalcafé komen deelnemers bij elkaar om Nederlands te leren spreken op een laagdrempelige, ongedwongen manier. Terwijl Koken met Letters juist ingaat op beter leren lezen en schrijven.”

Helden

„Toegeven dat je ergens moeite mee hebt en hulp vragen is een enorm grote stap”, weet Sandra. “En hoewel ik blij ben met deze prijs en me vereerd voel, zijn de mensen die naar onze taalactiviteiten in mijn ogen de echte helden.”

Marijke Timmermans en Sandra Paasen dingen samen met Jeroen Rosbender uit Melick vanuit Limburg mee naar de nationale Taalheldenprijs. Die wordt in januari 2020 uitgereikt door Prinses Laurentien.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen