Stramproy viert 75 jaar Bevrijding

Print
Stramproy viert 75 jaar Bevrijding

Stramproy viert dat het 75 jaar geleden werd bevrijd. Afbeelding: Dorpsraad Stramproy

Stramproy -

Dit jaar wordt herdacht dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd van de oorlogstirannie. Ook in Stramproy wordt daar aandacht aan geschonken, en wel precies op de dag dat dit 75 jaar geleden plaatsvond: zondag 22 september.

Na D-Day zat heel Nederland reikhalzend uit te kijken naar de Bevrijding, zo ook de inwoners van Stramproy. Het Engelse leger, met daarin opgenomen een Belgisch onderdeel, de Brigade Piron, had de opdracht de Duitse troepen tot aan de Maas terug te dringen. De Duitsers wisten van de aankomende overmacht en verschansten zich achter de Maas, en achter het kanaal Wessem-Nederweert. Daardoor was er enige tijd een soort niemandsland tussen Bocholt en Thorn / Wes-sem. Op 22 september kwam er een patrouille van de brigade Piron polshoogte nemen in Stramproy en trof daar in feite géén tegenstand meer aan. Na terugkeer in Bocholt kwam daags daarna een grotere troepenmacht en viel de macht in handen van de geallieerden. Zonder slag of stoot was Stramproy ontdaan van de Duitse bezetters en keerde de vrijheid op 22 september 1944 terug. Wel waren er nog enkele Duitse militairen die zich hadden verschanst en zich overgaven.

Lees hier alles over 75 jaar bevrijding

Zondag 22 september om 14.00 uur is er een herdenking van de Bevrijding in Stramproy. Locatie is het Vrijheidsplantsoen, aan de Prinses Beatrixstraat. Samen met de Brigade Piron, de basisschool, schutterijen en wethouder Tessa Geelen wordt stilgestaan worden bij het begin van een 75-jarige vrede in Stramproy.