Stramproy herdenkt Indië-gangers

Print
Stramproy herdenkt Indië-gangers

De Indië-gangers van Stramproy krijgen een eerbetoon. Afbeelding: Dorpsraad Stramproy

Stramproy -

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland de soevereiniteit van Indonesië erkende. Daarmee kwam een einde aan een periode van vier jaar gewapende strijd tussen Nederland en Indonesië, voorheen de kolonie Nederlands-Indië. Bijzonder is dat in deze strijd Stramproy 57 jonge jongens naar Indië moest laten gaan

De impact op deze jongemannen was erg groot. Ze kwamen uit een boerendorp, en hadden weinig van de wereld gezien. Na een korte opleiding van een maand of drie, werden ze ingescheept, en vertrokken voor een lange bootreis naar de Oost. Daar kwamen ze terecht in een totaal andere cultuur, klimaat en een gewapend conflict. De meesten voor twee of drie jaar. Communicatie met het thuisland en familie was moeizaam. Waardering voor hun inzet nam gaandeweg af, en uiteindelijk werd Indonesië onafhankelijk.

Middels een herdenking op zondag 22 september, wordt stilgestaan bij het leven tussen 1945 en 1949 in het dorp. Een boek, gewijd aan deze periode en alle 57 Roojer jongens wordt gepresenteerd. Tevens is er een tentoonstelling over deze periode in een pop-up museum, vlakbij de Albert Hoeben passage, een Roojer marinier die in Indië de militaire Willemsorde heeft verdiend, voor moed en dapperheid. Daarnaast zijn er tijdsbeelden van deze periode zichtbaar op het Kerkplein. Dit alles speelt zich af tussen 15.00 en 17.30 uur.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen