Debuut

Mountainbiker Teus Ruijter naar WK Marathon

Print
Mountainbiker Teus Ruijter naar WK Marathon

Mountainbiker Teus Ruijter draagt zondag weer het oranje shirt, nu op het WK marathon in Zwitserland Afbeelding: Remco Smits

Siebengewald / Afferden / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

Thuis, op een steenworp van de grens tussen Nederland en Duitsland, is aan de Siebengewaldse mountainbiker Teus Ruijter niet te merken dat hij aan de vooravond van het debuut op het mondiale podium staat. Zondag is de 20-jarige student werktuigbouwkunde deelnemer aan het WK Marathon in het Zwitserse Gränchen. Over de koers van 95 kilometer en circa 4.000 hoogtemeters lijkt de debutant niet in te zitten. ,,Als ik finish en alles kan geven, is mijn WK geslaagd”, zegt hij.

De deelname aan het WK is overigens niet het debuut in de Nederlandse selectie voor de nuchtere Ruijter. ,,Ik was al eens geselecteerd voor Wereldbekerwedstrijden”, zegt renner die als kind verslingerd raakte aan de fiets, ,,Ik kwalificeerde mij voor het WK toen ik in de top twintig eindigde op een Wereldbekerwedstrijd in het Belgische Houffalize.” De eerste ritten in clubverband maakte hij bij de BMX-vereniging in Wijchen. ,,Ik vond het leuk om te crossen in het bos, en stapte over naar de mountainbikeclub Licht Verzet in Nijmegen. Daar reed ik de eerste wedstrijden en werd ik voor het eerst begeleid door een trainer. Ik was toen veertien.” Met het verstrijken van de jaren ontwikkelde Teus Ruijter zich. ,,Ik ben gegroeid in allerlei opzichten. Mentaal werd ik sterker, maar ik won ook aan kracht. Ik ben nu een lichtgebouwde, technische rijder die het van het werken moet hebben.” Die ontwikkelingen maken ook dat de Siebengewaldse sporter op twee fronten actief is bij het mountainbiken. ,,Ik rijd crosscountry en de marathon met afstanden van 70 tot 130 kilometer.” Een keuze heeft Ruijter niet gemaakt. ,,Ik verdeel de wedstrijden fiftyfifty en dat bevalt goed.”

Een voorkeur heeft hij dus niet, al zijn tijdens een crosscountrywedstrijd organisatorische zaken beter te plannen. ,,Als ik dan materiaalpech heb, weet ik steeds waar mijn vader ergens staat. In een marathon moeten we dat nadrukkelijker afspreken.” Thuis in Siebengewald traint de student aan de Fontys Hogeschool in Venlo bijna dagelijks. ,,Voor krachttraining ga ik naar de sportschool. De duur- en intervaltrainingen en het losfietsen doe ik in de omgeving. Het gebied tussen Arcen, Kleef en Nijmegen leent zich prima voor het mountainbiken. Ik train vaak met jongens uit de regio zoals Kyro Geurts uit Ottersum en David Noordeman uit het Duitse Kranenburg. David is profrenner, en dat is ook waar ik van droom.”

Ruijter, die lid is van de Kona Ltd. ploeg van Laura Turpijn, is vanaf woensdag in het Zwitserse Gränchen. ,,We verkenden het parcours al eerder dit jaar. Het is een pittig en technisch parcours met drie klimmen. Ik wil de koers uitrijden en aan de finish weten dat ik alles gegeven heb. Het WK is bovendien een mooie graadmeter voor het NK in Eijsden, een week later. Dáár ga ik voor een podiumplaats.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen