Een goed gevoel dankzij moestuin Van der Valk Urmond

Print
Een goed gevoel dankzij moestuin Van der Valk Urmond

Afbeelding: Will Breuls

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers -

Het parkachtige stukje Van der Valk-grond achter de grote parkeerplaatsen in Urmond doet sinds kort dienst als moestuin. Cliënten van Stichting Somnium zijn er druk in de weer met groenten, fruit én hun toekomst.

„Onze cliënten zijn jongvolwassenen die de grote stap in de maatschappij niet vlekkeloos hebben gemaakt”, vertelt Hugo Voortman van de Stichting Somnium (‘droom’). Door diverse oorzaken zijn ze uitgevallen op school of werkplek. Een oorzaak kan autisme zijn. „In Urmond reiken we als Somnium de tools aan in de vorm van een groen-activiteit in de eigen aangelegde groentetuin. Bezig met groente- en fruitteelt maken ze hun hoofd leeg en krijgen zo een goede basis voor een nieuwe start in de maatschappij.”

In Urmond werkt Hugo Voortman met groepjes van gemiddeld zeven personen. Letterlijk en figuurlijk begint deze aanpak nu zijn vruchten af te werpen. „Onze cliënten zijn enthousiast, zeker nu de eerste oogsten richting keuken van het hotel worden gebracht.”

Op een sfeervol ingericht, deels overkapt terras, even verderop in de tuin, genieten Van der Valk-gasten van een barbecuehapje en een drankje. Tot genoegen van Jasper Leschot, directeur bij van der Valk Hotel Stein-Urmond. „We gaan nog veel meer groenten en kruiden uit de tuin van Somnium gebruiken in onze keuken”, vertelt Leschot.

Hij zei vrijwel meteen ‘ja’ toen Somnium bij hem aanklopte met het voorstel van de moestuin. „Na bezoeken aan Apeldoorn en Assen waar project-moestuinen zijn ontwikkeld waar mensen werken die afstand hebben tot de arbeidsmarkt, wilden wij ook iets dergelijks realiseren. Eind 2017 lanceerde Somnium-medewerkster Emy Stokbroekx het idee om dit in Urmond te doen. Begin vorig jaar is het project gestart met fruit en kruiden.”

Daarna werd in overleg met Somnium een terras met ongeveer honderd zitplaatsen aangelegd. Naast het terras, de groente- en kruidentuin en fruitboompjes, zorgt een mooie vijver voor extra sfeer. „Iedereen heeft een goed gevoel bij deze ontwikkeling en dat gaan we zeker in stand houden”, besluit Voortman.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen