Film met concert en ooggetuigenverklaringen WOII in Museum Peel en Maas

Een beeld van het concert uit de film met op het grote scherm de grote Kerkrazzia van 8 oktober 1944.

Een beeld van het concert uit de film met op het grote scherm de grote Kerkrazzia van 8 oktober 1944. © Museum Peel en Maas

Bezoekers van Museum Peel en Maas krijgen zondag 22 september gratis toegang tot de film en lezing Silent Heroes in de Gasterie aan de Koeberg 3 in Helden. De film duurt ongeveer anderhalf uur en begint om 14.00 uur.

Redactie

In de documentairefilm is de periode 1930 tot en met 1945 met een negental thema’s muzikaal uitgevoerd onder de naam Silent Heroes door slagwerkgroep Concordia. Achtereenvolgens gaat het onder andere over de crisisjaren, de Jodenvervolging met het verhaal ‘In memoriam Anne Frank’ en ‘Schindlers List’. Verder is het onderdeel ‘Kerkrazzia’ en verhalen van ooggetuigen over de oorlog en de bevrijding, een eerbetoon aan de vele mannen en jongens die tijdens de kerkrazzia van 8 oktober 1944 zijn opgepakt en weggevoerd naar nazi-Duitsland. Het gedeelte Silent Heroes, ofwel ‘stille helden’, verwijst naar de gesneuvelde soldaten van het Amerikaans kerkhof Margraten en de daadwerkelijke gebeurtenissen en flashbacks van de oorlog. Met ‘In the mood’ vindt een feestelijke afsluiting met de bevrijding plaats.

Verklaringen ooggetuigen

Verder zijn in de film ooggetuigenverklaringen van de Tweede Wereldoorlog opgenomen van onder andere Annie Schilte (verzetsrazzia), Wiel Tulmans (kerkrazzia), Wim Rozenberg (Jodenvervolging) en Jo Janssen (bevrijding). Het concert werd in oktober 2018 opgevoerd. Voor de film verzorgt Dré Hanssen, oud secretaris van de Stichting Deportatie oktober 1944 Noord-Limburg en medewerker aan het boek Sporen Die Bleven, een korte inleiding. De vertoning van de film is een historisch vervolg op het bevrijdingsconcert dat op 21 september in DOK6 in Panningen uitgevoerd wordt. Voor of na de film kunnen belangstellenden de expositie en deportatiekamer in het museum bezoeken. Hier staat een authentieke barak en is meer informatie over de razzia’s en het verzet in 1944. In de filmkamer zijn een aantal films te zien over de razzia’s, deportaties en bevrijding en reportages over bezoeken door ex-gedeporteerden en naaste familie aan deportatieplaatsen in Duitsland. Een gids vertelt gedurende de middag meer over de tentoonstelling Van Ploeg naar Ploegendienst. Het museum is geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Nieuwe tentoonstelling WOII

Het Museum Peel en Maas opent op vrijdag 15 november in het kader van 75 jaar bevrijding een totaal vernieuwde tentoonstelling in het thema Tweede Wereldoorlog. Met aandacht van de Duitse inval, het plaatselijke verzet en de verwoestingen in Peel en Maas, tot aan de bevrijding van de streek. Middels een interactief ooggetuigenpaneel is er ook veel aandacht voor persoonlijke verhalen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Voor kinderen komt er een apart educatief programma. Daarnaast blijft de deportatiekamer intact, maar deze ruimte wordt wel van een update voorzien.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee