Primeur in Venray: drone verbindt bliksemdraden tussen masten

Print
Primeur in Venray: drone verbindt bliksemdraden tussen masten

Een drone verbindt bliksemdraden tussen hoogspanningsmasten bij Venray Afbeelding: TenneT

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Een primeur tijdens werkzaamheden aan hoogspanningsmasten tussen Venray en het Brabantse Haps. Met behulp van een drone werden nieuwe bliksemdraden aangebracht.

Normaal gesproken worden de afstanden tussen de verschillende masten per voet of met een quad afgelegd door de werklieden, maar omdat de grond tussen Venray en Haps plantenziektes bevat is gezocht naar een alternatieve oplossing om verspreiding van de ziektes te voorkomen.

Achttien etappes

Daarbij is door netbeheerder TenneT gekozen voor een drone, na meerdere succesvolle testen in de zomer. Het op afstand bestuurbare vliegtuig heeft in achttien etappes zo’n vijf kilometer afgelegd in drie dagen om de bliksemdraad tussen de hoogspanningsmasten te vervoeren, zonder dat deze de grond raakte. De draad werd in de toren vervolgens bevestigd door een medewerker.

De bliksemdraden beschermen de elektriciteitsverbinding tegen blikseminslag. De draden tussen Venray en Haps moesten vernieuwd worden, nadat deze eerder gestolen waren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen