Route des Vins opent wijnfeest in Wahlwiller

Print
Route des Vins opent wijnfeest in Wahlwiller

Erwin Lennarts rechts en links wijnboer Wim Hendriks. Afbeelding: Diana Scheilen

Wahlwiller / Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen -

In Wahlwiller wordt in het laatste weekend van september voor de 20ste keer het jaarlijkse wijnfeest gehouden. Het weekend gaat van start op zaterdag 28 september met een bewegwijzerde wijnwandeling langs vijf wijngaarden.

Vanuit Wahlwiller worden twee gratis wandelingen aangeboden, van 5 en 10 kilometer. De 10 kilometer wandeling is de nieuwe, bewegwijzerde ‘Route des Vins’ die Gemeente Gulpen-Wittem en Visit Zuid-Limburg ontwikkeld hebben: de eerste wijnwandelweg in de regio waarbij men kennis maakt met de Zuid-Limburgse wijn. Wie het druifsymbool volgt passeert vijf wijngaarden rondom Wahlwiller en Eys. Middels informatieborden laten de Wittemer Wijngaard, de Cunibertus Wijngaard, de Hubertus Wijngaard, Domein Aldenborgh en Domaine Salamander wandelaars kennis maken hun bedrijf, terroir, druivenrassen, wijnsoorten en het wijnproces. De 5 kilometer route is een verkorte versie rondom Wahlwiller. Starten kan vanaf 13.00 uur op de parkeerplaats in Wahlwiller.

Wijnfeest

Het wijnfeest dat dit jaar haar 20ste jubileum viert, vind plaats op zondag 29 september. Om 11.00 uur wordt gestart met een openluchtmis, opgeluisterd door harmonie Excelsior. Vanaf 12.00 uur staan diverse wijnboeren uit de regio klaar om de bezoekers kennis te laten maken met hun product. Diverse wijnen kunnen geproefd worden. Rond 14.00 uur vindt het jaarlijks hoogtepunt plaats: de presentatie van de nieuwe wijnkoningin met het zingen van het wijnlied en een traktatie van de Koninginnewijn. Het muzikaal vertier wordt verzorgd door de Heuvelland Kapel, blaaskapel ’t Kumt, de Moselsänger en Sjeng, Sjer en d’r Sjele. Ook kan er volop geproefd worden van Afrikaanse specialiteiten waarvan de opbrengst naar het goede doel (Uganda Kitgum Education Foundation) gaat. Dit wijnfeest is tevens het sluitstuk van de Limburgse Wijnweek.

Wijnexpres

Op een ludieke manier het wijnfeest bezoeken kan door de wijnexpres van de Miljoenenlijn te nemen die vertrekt op het station in Simpelveld. Gedurende de één uur durende treinreis genieten reizigers van enkele hapjes en glaasjes wijn. Vanaf het station in Eys gaan de deelnemers via de nieuwe wijnwandelroute naar het wijngoed in Wahlwiller. Omstreeks 16.30 uur gaat het gezelschap richting het station in Eys waar de trein hen terugbrengt naar het station in Simpelveld. Aanmelden kan tot 23 september via https://www.tickly.nl/tickets/culinair-miljoenenlijn.

Cittaslow Sunday

Naast de lancering van de eerste bewegwijzerde wijnroute, is er nog iets bijzonder deze editie: de Cittaslow Sunday. Deze jaarlijks terugkerende dag vindt dit jaar ook plaats op 29 september waarbij elke Cittaslow gemeente laat zien wat hun keurmerk betekent. Een jaar geleden heeft de gemeente Gulpen-Wittem het Cittaslow keurmerk in ontvangst mogen nemen: een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van onder andere landschap, streekproducten, gastvrijheid en cultuurhistorie goed scoren. Hierbij speelt de wijnbouw in de gemeente een grote rol.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen