Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Video: Vos Lowieke steelt bifi’s bij de Brunssumse pomp

Vosje in tankstation. Video: De Limburger

Brunssum -

Een tankstation in Brunssum blijkt hét afhaaladres voor een late snack. Alleen zijn het geen menselijke klanten die tegen donker arriveren. Vossen hebben ontdekt waar de maag gevuld kan worden.

Lowieke de Vos. Iedereen kent hem, iedereen kent zijn streken. De Bourgondiër van de Fabeltjeskrant vult zijn dagen met eten. „Mmm, lekkere hapjes. Dat wordt weer smikkelen en smullen met een portie beukennoten.”

Het is bijna niet voor te stellen, maar Lowieke heeft een evenknie in het echte leven gevonden. Alleen houdt deze meer van… bifi-worstjes.

Schooien

Een medewerker van Tankstation Boshouwers aan de Emmaweg in Brunssum ziet ‘Lowieke’ eind juli voor het eerst. Het gaat om een mannetje dat komt schooien voor voedsel. Niet zonder resultaat: bezoekers gaan binnen speciaal voor het dier wat lekkers halen. Worstjes dus. Eigenlijk nog niets aan de hand, maar de vos komt steeds vaker terug. En wordt brutaler.

De Dierenbescherming krijgt daardoor op 24 augustus twee meldingen binnen. Mensen bellen uit bezorgdheid over het dier dat steeds tammer is. Op een filmpje is te zien hoe de vos pontificaal voor de schuifdeuren gaat zitten en zelfs op auto’s afdrentelt. Een enkele keer belandt Lowieke zelfs in de shop van het tankstation.

Buurten

Eind augustus gaat een medewerker van de Dierenambulance daarom poolshoogte nemen. En jawel, broeder vos komt gezellig bij de ambulance buurten.

Adviesgesprekken met personeel en het waarschuwen van bezoekers hebben weinig nut. De klanten vinden het dier te schattig en blijven de vos lokken en voeren. Gevolg: drie mensen worden gebeten. „We zijn met Natuurhulpcentrum Opglabbeek in overleg gegaan en hebben besloten de vos te vangen. Dat lukte na enkele pogingen”, zegt Saskia Thijssen van de Dierenbescherming.

Quarantaine

Eind goed, al goed. Lowieke zit zeker lekker achter de beukennoten? „Helaas niet. Het dier is tam geworden en moet wennen aan het wild. Het zit in quarantaine, wordt ontwormd, daarna gewassen en zal dan naar de uitwenkooi gaan met andere vossen om weer te verwilderen. Dan kan hij worden uitgezet.”

De Dierenbescherming heeft flyers laten ophangen bij het tankstation om het publiek te informeren. „Mensen vergeten dat het om wilde dieren gaat. Vossen bijten en kunnen allerlei ziektes dragen, onder meer hondsdolheid. Laat ze dus met rust. Voer ze niet. We willen ook voorkomen dat ze straks afgeschoten worden.”

Ingenomen

Is het advies niet een beetje mosterd na de bifi-worst? Nee, dus. Want een broer of zus van Lowieke heeft diens plek al ingenomen. Zo tegen het donker drukt de vos de neus tegen het venster. Aan de deur komt hij nog niet. Maar dat is een kwestie van tijd.

Een reguliere bezoekster van het tankstation hoopt dat bezoekers Lowie de Tweede vooral met rust laten. En niet alleen voor het welzijn van het beestje. „Wat als je tetanus oploopt? Dat is levensgevaarlijk. Natuurlijk kun je een spuit halen, maar denk toch na. Hier help je niemand mee.”

Rest slechts te melden dat de naam van het gebied wel heel toepasselijk is. Want waar anders kan zich dit afspelen dan op de Vossenberg?