Alleen roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas

Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht vergezeld door alleen maar roetveegpieten. ANP

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn, dit jaar, zal geen enkele piet volledig zwart geschminkt zijn. Er worden alleen roetveegpieten ingezet. Dat hebben omroeporganisatie NTR en de gemeente Apeldoorn afgesproken.

Johannes Rutgers

De NTR heeft in 2014 de roetveegpiet geïntroduceerd en het aantal volledig zwart geschminkte pieten geleidelijk afgebouwd.

De landelijke intocht van Sinterklaas is op zaterdag 16 november. Ook in Het Sinterklaasjournaal, in de week voorafgaand aan de intocht, zullen uitsluitend roetveegpieten te zien zijn die niet volledig zwart geschminkt zijn.

De NTR heeft, na het losbarsten van de zwartepietdiscussie, de afgelopen jaren gekozen voor het geleidelijk loslaten van de klassieke Zwarte Piet. Nadat onder meer gekleurde pieten voorbij kwamen is vorig jaar de roetveegpiet als norm gezet.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal