Achtste editie Cultureel Lint in Weert

Print
Achtste editie Cultureel Lint in Weert

Met het Cultureel Lint wordt het culturele seizoen geopend. Afbeelding: Cultureel Lint

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De binnenstad van Weert wordt voor de achtste keer omgetoverd tot een uitmarkt, voor een nieuwe editie van het Cultureel Lint, de opening van het nieuwe culturele seizoen. Professionele- en amateurkunstenaars, verenigingen en culturele instellingen presenteren allerlei kleine, gratis voorstellingen op het gebied van muziek, theater, literatuur, beeldende kunst en meer. Op koopzondag 22 september van 12.30 tot 19.00 uur op meer dan 40 locaties verspreid over de Weerter binnenstad.

De opening van het Cultureel Lint vindt plaats om 12.30 uur bij de kiosk aan het St. Raphaelpad. Het Jong Nederlands Blazers Ensemble Zuid staat samen met Suzan Seegers op het podium, plus dichter Merlijn Huntjens. Wethouder Geert Gabriels verricht de openingshandeling.

De liefhebber van koormuziek kan de gehele middag terecht in het stadhuis, waar diverse lokale en regionale koren zingen. Op de podia op de Markt, het St. Raphaelpad en in de Van Berlostraat staan bands als GoodSouls, Brassta!, Turnback & The Blazing Babes en Scary Kids en spelen onder andere singer-songwriters Jeff Mennen, Maggie Dae en Denise Raetsen. Ruimte voor humor is er bij Frans Adriaens in De Soos en Tejatergroep De Weerse Prei in Theater de Huiskamer. In de Langstraat staan schilder Geert-Jan van Hoek met zijn bijzondere bakfiets en kunnen liefhebbers worden geportretteerd door een mahoniehouten camera uit 1890. In het pand van RICK vinden de gehele dag diverse dans- en muziekoptredens plaats en kan worden deelgenomen aan workshops beeldhouwen in mergel. Voorbeelden van meer klassiek georiënteerde optredens zijn die van Trio Going Places, Clarinet Choir Weert en Duo Diversão.

In het Munttheater staan bekende cabaretiers als Rob Scheepers en Nabil Aoulad Ayad en de lokale illusionist Nigel Otermans op de planken. Op de Markt zingen onder andere Linda Smeets en Floortje Hover.

Kinderplein

Kindervoorstellingen worden aangeduid met een smiley in het programmaboekje. Op het Ursulinenhof wordt een kinderplein ingericht met voorstellingen, de mogelijkheid om te schminken en een bellenblaasact. Daarnaast is er dit jaar ook extra aandacht voor de urban wereld. Het Collegeplein wordt ingericht met dansdemonstraties en kleine wedstrijden van Dansschool Fresh. Jeugd kan zich uitleven op de aanwezige wipe out-attractie en deelnemen aan een interactieve sessie met graffiti-artiest Jasper Briks.

Verschillende locaties openen de deuren met bijzondere exposities. Zo toont De Annex het werk van Jennifer de Graaff, opent pop-up galerie Longstreet in de Langstraat en wordt bij de galerie van Ton Piepers en Jan Mennen in de Beekstraat buiten geschilderd. Het Gemeentemuseum aan de Markt opent de deuren om bezoekers nog eenmaal de huidige staat van het karakteristieke gebouw te tonen alvorens de verbouwing begint. Bijzonder om te vermelden is de tijdelijke ingebruikname van de voormalige Martinusschool aan de Emmasingel. Hier zijn tien kunstenaars in naam van Stichting Destination Unknown bezig met conceptuele kunst. Bezoekers kunnen een wandeling door het pand maken en kennis maken. Halverwege de middag vinden er videopresentaties plaats van Video Power en wordt er enkele malen de kindervoorstelling ‘Het meisje en het water’ gespeeld in de voormalige gymzaal. Naast de vele optredens zijn ook culturele partijen gebundeld op de Cultuurmarkt in de van Berlostraat. Hier vinden interactieve demonstraties plaats.

Het Cultureel Lint wordt georganiseerd door de drie professionele culturele instellingen van Weert, Munttheater, RICK en Muziekcentrum De Bosuil, gebundeld onder de naam Stichting Cultureel Lint. Het volledige programma is hier te vinden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen