Regering schuldbewust in troonrede: menselijke maat verdwijnt bij overheid

Print
Regering schuldbewust in troonrede: menselijke maat verdwijnt bij overheid

Koning Willem-Alexander. Afbeelding: ANP

De ‘menselijke maat’ verdwijnt ‘uit het zicht’ bij de dienstverlening van de overheid. Dat zei koning Willem-Alexander in de troonrede.

Het kabinet vindt dat de ‘dienstverlening van de overheid hoger op de agenda’ moet. De koning noemde uitvoeringsorganisaties als de Belastingdienst en het UWV, die ‘het gezicht van de overheid’ zijn. ,,Daar komen mensen de overheid tegen. Zij mogen eenvoudigweg verwachten aan het overheidsloket goed te worden geholpen.’’

Lees ook: Kabinet: huurprijzen minder hard omhoog, scheefwoners wél de pineut

De oorzaken van de huidige problemen zijn volgens de koning divers: verouderde ICT, personeelstekorten en ‘te veel te gedetailleerd beleid’. ,,Waardoor de uitvoering te ingewikkeld wordt. Medewerkers van uitvoeringsorganisaties staan hierdoor soms voor een onmogelijke opgave en de menselijke maat verdwijnt uit het zicht.”

De koning roemde Nederland als een land van ‘het brede midden’, waarin tegenstellingen niet de boventoon voeren. Op sociale media worden tegenstellingen soms uitvergroot, maar overal in Nederland ‘willen mensen meedoen en hun bijdrage leveren. Dat is wat ons bindt en wat we met elkaar moeten koesteren’.

Lees hier de volledige troonrede

Regering schuldbewust in troonrede: menselijke maat verdwijnt bij overheid
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Foto: ANP

Volgens de regering moeten de landen van de Europese Unie laten meer doen om elkaar te helpen bij de opvang van migranten. Koning Willem-Alexander hekelde in de troonrede de ‘gebrekkige solidariteit’ van lidstaten onderling. ,,Ieder land moet zijn deel doen.” In zuidelijke landen als Griekenland en Italië komen veel migranten aan, waardoor de opvang daar onder druk komt te staan. De EU overlegt al jaren vruchteloos over een verdeling van deze migranten tussen de lidstaten. De EU moet ook eensgezind optreden om kansloze asielzoekers en migranten die overlast veroorzaken duidelijk te maken dat zij niet welkom zijn, aldus de koning. ,,Zo blijft het draagvlak voor een humaan en eerlijk asielbeleid intact.’’ De regering liet de VS en het Verenigd Koninkrijk expliciet noemen, waarbij die ‘partnerschappen’ een ‘andere invulling’ krijgen door handelsconflicten en de brexit. Dat maakt een ‘sterke en eensgezinde’ voor Nederland steeds noodzakelijker, vindt het kabinet. ,,Nederland en Europa moeten daarop zelfbewust en met realisme inspelen.’’

De Straat Op Met Jay aflevering 17 (Prinsjesdag). Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen