E-commerce

Qatar vliegt vracht van Hongkong naar Maastricht Aachen Airport

Print
Qatar vliegt vracht van Hongkong naar Maastricht Aachen Airport

De eerst vrachtvlucht van Qatar Airways Cargo arriveert op Maastricht Aachen Airport. Afbeelding: MAA

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Maastricht / Itteren -

Qatar Airways Cargo gaat met een Boeing 777 zeker 10 vrachtvluchten vanuit Hongkong op Maastricht Aachen Airport (MAA) uitvoeren, een aantal dat dit jaar kan oplopen tot 25 vluchten.

Dat laat een woordvoerder van MAA weten, nadat afgelopen zondag de eerste chartervlucht van Qatar op het vliegveld in Beek is geland. Aan boord: hoogwaardige spulletjes van Chinese webwinkels voor de Nederlandse en Europese markt, zoals elektronica.

De verbinding is opgezet door logistieke dienstverleners Easy Speed in Hongkong en Worldtech Nederland met het oog op de komende feestdagen. „Oktober, november en december zijn voor de branche hoogseizoen”, aldus de MAA-woordvoerder.

Er zijn momenteel geen afspraken gemaakt over de periode hierna. „Wij hopen natuurlijk van harte dat deze serie vluchten aanleiding biedt voor een vervolg”, zegt MAA-directeur Jos Roeven.

Ofschoon er meer luchthavens in de buurt zijn die vracht afhandelen zoals Luik en Keulen-Bonn, beschouwt Worldtech Maastricht als hart van Europa. Het logistieke bedrijf, dochter van Worldtech in het Chinese Shenzen aan de grens met Hongkong, ziet de snelheid van het werken van MAA als een groot pluspunt. „Drie uur nadat de vracht is geland, zijn de goederen al op weg naar de eindklant. Die snelheid is essentieel bij e-commerce.”

Met Qatar inbegrepen vliegen nu acht vrachtvervoerders op MAA. De gevlogen vracht op MAA groeide in het eerste halfjaar met ruim 3 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl die landelijk met 7 procent afnam. „Nederland kent twee luchthavens waar vracht wordt afgehandeld, Amsterdam en MAA. Schiphol zit qua capaciteit aan zijn plafond”, aldus de MAA-woordvoerder.