Begroting 2020

Gemeente Venray zoekt geld en vindt een miljoen

Print
Gemeente Venray zoekt geld en vindt een miljoen
Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

De gemeente Venray investeert volgend jaar 12,5 miljoen euro. Het verlanglijstje is uitgebreid nadat zij erin geslaagd was een miljoen euro extra te vinden. Structureel.

De zoektocht was nodig omdat wethouder Martijn van der Putten van Financiën niet genoeg geld had om de begroting voor 2020 te sluiten met een plus. Hij kon kiezen: wensen schrappen of extra geld vinden. Hij besloot tot dat laatste. Met een stofkam werden alle posten doorgevlooid.

Waar budgetten jaar op jaar niet volledig werden besteed, eiste hij de overschotten op. De succesvolle speurtocht heeft als gevolg dat plannen op de reservelijst alsnog uitgevoerd kunnen worden. Zoals de realisering van de multifunctionele accommodatie met basisschool in Merselo, de huisvesting van de bibliotheek en de herontwikkeling van het voormalig Albert Heijnpand.

Bibliotheek

Dat betekent niet dat deze projecten ook doorgaan. Zo is nog onduidelijk of de openbare bibliotheek in het huidige gebouw blijft of verhuist naar het AH-pand. Het plan voor de multifunctionele accommodatie in Merselo is aangepast en mag verder worden uitgewerkt door het dorp, maar het blijft ongewis of het de eindstreep haalt.

Van der Putten kent geen grote financiële zorgen. De begroting van 2020 sluit met een klein overschot van 66.000 euro, maar dat loopt op naar 1,3 miljoen euro in 2023. Ook Venray kampt met tekorten op de jeugdzorg, doch weet de tegenvallers tot nog toe op te vangen. Spijtig is dat een belangrijk project als de herinrichting van de N270 door de stikstofcrisis nog niet uitgevoerd kan worden, maar daar kan de gemeente niets aan doen.

Lastenverzwaring

Een onverwachte tegenvaller is dat de kosten voor de afvalverwerking fors stijgen; volgend jaar met 18 procent. Een probleem waar ook omliggende gemeenten mee kampen, stelt Van der Putten. Omdat de rioolheffing minimaal toeneemt en de ozb slechts met het inflatiepercentage heeft het college de lastenverzwaring weten te beperken tot 5 procent. Een huishouden van twee of meer personen met een eigen woning is volgend jaar daardoor 34 euro meer kwijt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen