Ziekenhuizen en basisscholen de dupe: flink meer energiebelasting

Print
Ziekenhuizen en basisscholen de dupe: flink meer energiebelasting

Verpleegkundigen in het ziekenhuis. Afbeelding: ANP

Terwijl de energiebelasting voor huishoudens volgend jaar gemiddeld 100 euro omlaag moet, gaan ziekenhuizen juist fors méér energietaks betalen. Ook basisscholen zijn duurder uit, terwijl kerken worden ontzien. Dat blijkt uit nieuwe belastingmaatregelen van het kabinet.

Dit voorjaar kondigde het kabinet aan dat bedrijven meer moeten opdraaien voor de Opslag Duurzame Energie (ODE). Van die opslag - die iedereen via de energierekening betaalt - worden grote groene projecten gesubsidieerd, zoals de aanleg van windmolenparken op zee. Nu wordt de helft van de ODE nog opgebracht door huishoudens en de andere helft door bedrijven. Dat wordt anders: huishoudens gaan in 2020 minder bijdragen (een derde) en bedrijven juist meer (twee derde).

Uit de Prinsjesdagstukken blijkt nu dat ook basisscholen en ziekenhuizen onder de categorie ‘bedrijven’ worden geschaard. In een tabel wordt het voorbeeld genoemd van een academisch ziekenhuis: dat zou volgend jaar volgens de oude regels 151.000 euro kwijt zijn aan ODE-belasting. Door de nieuwe verdeling loopt dat bedrag op tot maar liefst 290.000 euro, bijna een verdubbeling.

Kerken

Ook basisscholen en bakkersbedrijven met één winkel zijn duurder uit. De bakkerij is bijna 200 euro meer kwijt door de nieuwe regeling en de basisschool betaalt 72 euro extra. Opvallend is dat kerken niet meer geld kwijt zijn: voor hen geldt een speciale regeling voor belastingteruggave.

Vooral chemiebedrijven moeten flink in de buidel tasten voor de verandering in de energietaks. Waar een chemiebedrijf eerst nog zo’n 218.000 euro kwijt zou zijn aan de ODE, loopt dat bedrag door de nieuwe verdeling volgend jaar op tot 470.000 euro.

Huishoudens

Een huishouden met een gemiddeld verbruik betaalt volgend jaar 100 euro minder belasting op de energierekening, zo stelt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Dat gemiddelde verbruik raamt hij op 1179 kubieke meter gas en 2525 kilowattuur elektriciteit. Dat zijn getallen die energieprijsvergelijker Gaslicht.com als te laag beschouwd. Gaslicht.com stelt dat de energiebelasting met gemiddeld 66 euro omlaag zal gaan.

Na 2021 gaat de energiebelasting voor huishoudens wel weer ‘beperkt’ omhoog, meldt Wiebes. De belastingverlaging van volgend jaar krijgt de minister voor elkaar door de energiebelasting voor iedereen met 55 euro te verlagen. De belasting op aardgas gaat volgend jaar hard omhoog. Daarmee hoopt het kabinet dat meer huishoudens en bedrijven maatregelen nemen om van het gas af te gaan.

De Straat Op Met Jay aflevering 17 (Prinsjesdag). Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen