‘Saudische olieproductie eind september weer op het oude niveau’

Print
‘Saudische olieproductie eind september weer op het oude niveau’

De Saoedische Energie-minister prins Abdulaziz bin Salman tijdens zijn persconferentie in Jeddah. Afbeelding: AFP

De olieproductie van Saudi-Arabië zal eind deze maand weer volledig hersteld zijn van de droneaanvallen op Saudische olie-installaties, afgelopen weekend.

Dat heeft energieminister Abdulaziz bin Salman gezegd op een persconferentie.

Eerder werd gevreesd dat het maanden zou kunnen duren voordat de productie weer grotendeels is hersteld. Persbureau Reuters had dinsdag op basis van ingewijden al gemeld dat het herstel waarschijnlijk sneller zou verlopen.

Lees ook: Benzineprijs omhoog na droneaanval op Saoedi-Arabië

De olieprijzen gingen daardoor flink omlaag, na de scherpe prijsstijging maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde 5 procent tot 59,83 dollar en Brentolie ging ruim 5 procent onderuit tot 65,46 dollar per vat.

Het productieverlies door de droneaanvallen op oliefaciliteiten in Abqaiq en Khurais van staatsolieconcern Saudi Aramco bedroeg 5,7 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd.

Iran

De energieminister zei verder dat Saudi-Arabië zijn rol als wereldwijde olieleverancier zal blijven spelen en dat het land strikte maatregelen moet nemen om verdere aanvallen te voorkomen. Het is volgens hem nog niet duidelijk wie de aanslagen heeft gepleegd en waarom. De Verenigde Staten en Saudi-Arabië betichten Iran van de aanvallen, maar Teheran ontkent. De Houthi-rebellen uit Jemen hebben de aanvallen opgeëist.

Lees ook: Trump zet leger op scherp in Golfregio na aanvallen

De Verenigde Staten denken dat de aanval op olie-installaties in Saudi-Arabië is uitgevoerd vanuit het zuidwesten van Iran. Dat zegt een Amerikaanse functionaris, die anoniem wil blijven.

Kruisraketten en drones

Drie bronnen zeggen dat bij de aanvallen van zaterdag zowel kruisraketten als drones zijn gebruikt. De VS zouden bewijsmateriaal verzamelen en dat volgende week tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties willen presenteren.

Lees ook: Oliemarkten koelen langzaam een beetje af

De aanval op doelen in Saudi-Arabië is opgeëist door de Jemenitische Houthi-rebellen. De Amerikaanse minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) wees afgelopen weekend echter met een beschuldigende vinger naar Iran, dat de aantijgingen tegenspreekt.

Beursgang

De top van Saudi Aramco verklaarde dat nog wordt onderzocht wat de kosten van de schade aan de faciliteiten zijn. De al lang geplande beursgang van Saudi Aramco zou binnen twaalf maanden moeten plaatsvinden, afhankelijk van marktomstandigheden. Daarbij zou het staatsoliebedrijf gewaardeerd moeten worden op 2000 miljard dollar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →